EU vägrar samarbeta med utländska högerpolitiker

1/11, 2018 kl. 09:25

Högerpopulismen har spridits enormt den senaste tiden. Den påverkar politiska agenda i många länder redan nu. Unern, Polen, Österrike och Italien leds alla av högerradikala regeringar.

Högerpopulismen har spridits enormt den senaste tiden. Den påverkar politiska agenda i många länder redan nu. Unern, Polen, Österrike och Italien leds alla av högerradikala regeringar. Förra året var det franska Nationella fronten som var Macrons huvudmotståndare. I september var det Sverigedemokraternas tur att visa deras inflytande. Det är ganska klart att högerpopulistiska och nationalistiska partier kommer att få fler mandat i EU-parlamentet.

EU är onöjd med att högrerpopulisternas inflytande växer. Det är mestadels centrister och vänsterrepresentanter som är onöjda. De förstår att deras ideer är inte mer attraktiva för välajarna. Därför är det alltid EU-skeptiska nationalistiska högerpolitiker att beskylla i världens alla problem. Detta har skapat förutsättningar att stoppa samarbetet med högerpopulister i alla andra länder. Traditionella politiker vill begränsa inflytande av högerpolitiker och förhindra dem att fatta viktiga beslut.

Till exempel beslöt man att inte längre stödja den ryske oppositionsledaren Alexej Navalnyj. Han visade sig vara högernationalisten. Och år 2015 belönade plattformen för Europas minne och samvete honom för motstånd mot totalitär regim. Han står igen bland årets nominanter men nu vill inte EU-parlamentariker stödja högernationalisten och utesluta honom från spel även om han motstår Putins regim. Han fängslades några gånger och deltog i nationalistiska manifestanioner. EU-politikerna är rädda för högerpopulister. Därför rekomenderar Europeiska komissionen att utesluta honom från nominanter:

https://i.imgur.com/zlLnZr6.jpg

I stället vill man främja den vänsterledaren Sergej Udaltsov. Han fängslades också några gånger och deltog i oppositionella manifestationer. Han efterlyste någon radikal vänsteropposition mot makthavarna i Kremlregimen. Passar bra.

Migrationskrisen är vad som orsakade det. Och högerpolitiker är väl de som kritiserar Europas migrationspolitik.Deras tanke är att det är just migrationsfråga som skakar samhället och hotar Europas framtid. Tidigare fokuserade de sig på inrikespolitik att motstå traditionella politiker inom landet men nu samarbetar nationalistiska och migrationskritiska partier från olika länder för att kunna få större vikt i debatten och mer effektivt försvara deras ideer i Europaprlamentet. Därför försöker den regerande makten att bekämpa högerpolitiker och stoppa samhällets radikalisering.

Ingvar Persson

Från Malmö, Skåne

Medlem sedan 2018-11-01

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Hjälp

Stäng