Eva Cooper kommer ursprungligen från Söderhamn.
– Jag hade redan i unga år ett starkt samhällsengagemang för en bra framtid i Gävleborgs Län, säger Eva Cooper. Och då behövs en en fri marknad och att man ska kunna ha makt över sitt eget liv.
Eva Cooper var aktiv i kårstyrelsen under studentåren där inriktningen var Kultur och Kommunikation. Eva blev senare ordförande för nationella Saco Studentråd och studentrepresentant i Sacos styrelse. Sen blev det jobb hos en liberala tankesmedjan Timbro till 2012. Därefter blev Eva Cooper politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning och där handlade sista kommentarerna om valet 2014. Eva har också arbetat som PA-konsult (Public Affairs-konsult), både som anställd och i eget företag. Ett av uppdragen handlade om att förbättra företagsklimatet i Skåne.
– När jag såg annonsen där man sökte ny regionchef till Företagarna i Gävleborg insåg jag att jag hellre ville lägga min kraft för ett bättre företagsklimat i Gävleborg, säger Eva Cooper. Och så fick jag jobbet!
Företagarna har samarbetat med NyföretagarCentrum i flera år och i Gävle delar man även lokaler.
– Därför kändes det som ett naturligt steg för mig att acceptera posten som styrelseordförande för NyföretagarCentrum, säger Eva Cooper.
NyföretagarCentrum Gästrikland har en verksamhetsansvarig, Ann-Christin Käll, i Gävle samt 4 rådgivare varav två i Gävle, en i Sandviken och en i Hofors. I Hofors finns verksamheten i Entré Hofors lokaler. Nya lokaler är också på gång i Sandviken.
– Vi arbetar just nu med att certifiera rådgivningen enligt NyföretagarCentrums kvalitetssystem, säger Eva Cooper. Systemet gör att det blir lättare att följa upp rådgivningen.
Under 2016 har man haft 179 kunder och genomfört 207 rådgivningar. Bland de personer, med första besöksdatum under 2016 och som sedan startat eget företag under året, återfinns 56 bolag fördelade på följande bolagsformer: 29 aktiebolag och 27 enskilda firmor. Av dessa 56 företag har 45 procent startats av kvinnor. 6 procent av företagen drivs av personer med utländsk bakgrund.
En del av dem som får rådgivning startar inte företag och det kan bero på att företagsidén inte är tillräckligt bärkraftig, marknaden överetablerad etc.
– Min ambition är att utveckla samarbetet med andra organisationer, som arbetar med stöd till företag som Drivhuset för studenter, Ung Företagsamhet, ALMI och Movexum, säger Eva Cooper.
Anette Svedinger sitter kvar i styrelsen där även Johan Tunhult, näringslivschef i Gävle kommun, valts in.
Den 29 april klockan 10 till 14 blir det Nyföretagarmässa på varuhuset Nian i Gävle med rådgivning och information till alla som är intresserade av att starta eget.
– Vi hoppas att många ska inspireras att komma till oss och presentera sina så kan de få hjälp att göra verklighet av sina drömmar, säger Eva Cooper.
För avgående ordförande Anette Svedinger känns det bra att det blev just Eva Cooper, som efterträder henne.
- Eva är ett sprudlande energiknippe och en stor entusiast så det känns tryggt att kunna lämna över ordförandeklubban till henne, säger Anette Svedinger. Det finns ju också synergieffekter för både NyföretagarCentrum och Företagarna.
NyföretagarCentrum har under Anette Svedingers ledning ökat antalet rådgivningar och det finns förhoppningar om en fortsatt trend!
NyföretagarCentrum har ju en viktig samhällsfunktion: att hjälpa fler att starta fler nya företag!