– Vår önskan har alltid varit att Villa Sjötorp ska nyttjas till en verksamhet anpassad till byggnaden, vilket vi inte funnit möjligt här i hamnen. Nu är vi glada över att det öppnat sig en lösning för byggnadens bevarande och fortlevnad”, säger VD Fredrik Svanbom.

Gävle Hamn AB har efter övertagandet av Villa Sjötorp, i samband med bolagets förvärv av hamnfastigheten Fredriksskans 2:8 år 2009, undersökt möjligheterna att finna en lämplig användning av byggnaden som kunde integreras med nuvarande och kommande hamnverksamhet. Flera olika alternativ har diskuterats och prövats (allt ifrån hamnkontor till kontor för privata hamnaktörer, etablering för Kustbevakningen till Sjömanskyrka). Någon långsiktig och realistisk lösning har dock inte kunnat nås. Gävle Hamn AB ansökte om rivningslov i oktober 2017 och fick det beviljat under februari 2018. I samband med det öppnade Gävle Hamn AB en möjlighet att ansöka om förvärv, nedmontering och flytt.

”Ett antal intressenter hörde av sig och en handfull kändes seriösa”, berättar infrastrukturchef Daniel Karlsson. ”Varför vi valde att gå vidare med föreningen Villans vänner var för att de hade seriösa medlemmar och intressenter bakom sig och att de ville placera Villa Sjötorp i Gävle-området, med en förhoppning att allmänheten ska få tillgång till byggnaden i framtiden.”

Föreningen ska under de närmaste månaderna montera ner Villa Sjötorp, förvara delarna på skyddad plats och sedan bygga upp den historiska byggnaden igen enligt en så kallad 4D metod.

Ordförande i föreningen Christer Lindström och tillika VD och ägare till företaget 4Dialog, berättar om den tänkta metoden för hanterandet av villan. ”4Dialog erbjuder en webbaserad plattform för att skapa virtuella 4D-modeller av byggnader eller till och med hela stadsdelar och städer. Med hjälp av den här tekniken kommer vi kunna bygga upp Villa Sjötorp igen enligt original. Vi ser med entusiasm fram emot att, tillsammans med experter på området, ta hand om villan med ambitionen att den ska bli en målpunkt för Gävles medborgare och intressenter”.