- Jag, som har som yrke att spara energi, såg då chansen att slippa detta extra batteri, genom att prova nya power-LED ljusdioder i mina nya extra strålkastare.
Från tanke till handling så skaffade jag fram 4 stycken sådana nya ljusdioder och fick de extra strålkastarna att ge vad som motsvarar 220 watt i en vanlig glödlampa! Inte dåligt – tänk er en dubbel 100 watts lampa!
Och nu lite fakta:
Power-LED är högpresterande lysdioder för största möjliga ljusutbyte. Dessa ska kunna ersätta både halogen-, xenon- och liknande lampor. Kommer att finnas för ända upp till 100 watt per lysdiod framöver.
Utmärkta att använda för blinkljus, backljus och bromsljus på en bil - och som förevisades av mig på BO-Mässan: Strålkastare . Bilägaren kommer normalt inte att behöva byta lampor under bilens livslängd!

Lysdioder i jämförelse med andra ljuskällor
Glödlampor är billiga men ineffektiva. Halogenlampor ger dubbelt så mycket ljus för samma effekt. Lysrör är mer effektiva och kan 10 ggr så mycket ljus som en vanlig glödlampa. Lysrörens nackdelar är att de är sköra, tar mycket plats och kräver glimtändare. Lysdioder är jämförelsevis mer robusta, ger medelbra effektivitet, men är fortfarande ganska dyra.

Fördelar och nackdelar med lysdioder

Fördelar
Lysdioder ger mer ljus per watt än vanliga glödlampor, vilket är särskilt användbart i batteridrivna produkter.

Lysdioder tänds direkt. En typisk röd signallampa når full ljusstyrka på några mikrosekunder.

Lysdioder kan lätt dimmas (minska eller öka ljuset från lampan). Enklast genom att minska strömmen genom lysdioden.

Till skillnad från andra ljuskällor ger lysdioder väldigt lite värme, som kan skada textilier och andra föremål.

Lysdioder saknar glödtråd, och tål stötar och vibrationer, bättre än glödlampor och lysrör.

Lysdioder kan ha lång livslängd: 35 000 - 100 000 timmar jämfört med en glödlampa med ca 1 000 timmar, halogenlampan 2 000 - 4 000 och en bra lågenergilampa upp till 15 000 timmar.

Lysdioder kan fokusera ljuset, till skillnad mot glödlampor och lysrör, som måste ha en extern reflektor för att samla upp och fokusera ljuset.

Lysdioder innehåller inget kvicksilver eller bly, till skillnad mot lysrör och lågenergilampor.

Nackdelar

Lysdioder är fortfarande dyra, men räknar man in hela driftskostnaden, så är de mer konkurrenskraftiga.

Lysdioderna är känsliga för omgivande temperatur och värme. Ljusstyrkan varierar med diodens temperatur och de kan överhettas om de inte kyls ordentligt.

Lysdioder kräver hög strömstyrka och låg spänning, vilket kräver någon form av transformator.

Ljusstyrkan hos en lysdiod avtar med tiden och kan minska med så mycket som 30-50%.

http://www.lonnenergi.se