Den första delen av Munters historia handlar om Carl Munters och kyla.
Munters historia - del 1
Munters har varit banbrytande inom området luftmiljö sedan företaget grundades 1955. Grundaren, den geniale uppfinnaren och entreprenören Carl Munters, byggde företaget runt hans insikter i den termodynamiska lagen i kombination med en förmåga att översätta dem till banbrytande teknologier. Under sin livstid ansökte Carl Munters om nästan 1 000 patent, varav de flesta inom områdena avfuktning och evaporativ kylning (samma kylningsprincip som kroppen använder sig av när fukt (svett) avdunstar och svalkar huden). Dessa två områden utgör kärnteknologierna i Munters. Idag lever hans arv av innovation och ingenjörsrikedom kvar inom företaget. Den passionerade uppfinnaren Carl Munters anda leder oss i vårt dagliga arbete.
Det var 1955 som den berömde uppfinnaren och entreprenören Carl Munters (1897–1989) grundade Munters tillsammans med Marcus Wallenberg och två andra personer. Hans ursprungliga idé var att utveckla luftkonditioneringssystem baserade på evaporativ kylning och avfuktning. Nyckelkomponenterna i systemet var sorptionshjulet och den evaporativa dynan. Bild 3: Carl Munters skiss av hans första rotor, kärnan i avfuktningsteknologin.

Tidslinje
1920-talet
1923 uppfinner Carl Munters och Baltzar von Platen den första luftkylaren utan rörliga delar, med Electrolux som mottagare av rätten till uppfinningen. De utnyttjade Electrolux globala marknadsorganisation för dammsugare till att också sälja kylskåp. Bild 4.

1940-talet
Redan 1947 började laboratoriet i Stocksund, där Carl Munters bodde, med ett litet antal anställda under Carls ledning att arbeta med vidareutveckling av uppfinningarna bakom Munters affärsverksamhet.

1950-talet
Kylning som utnyttjar värme resulterar i DesiCoolTM –projektet: rotorer för avfuktning, värmeväxlare samt strukturer för avfuktning/kylning. Den första storskaliga avfuktaren innebar ett språng i utvecklingen från tidigare storlekar. Bild 5: den nya anordningen testas i Carl Munters trädgård innan leverans.

1955 - Carl Munters & Co bildas. Den svenska uppfinnaren och entreprenören Carl Munters (1897–1989) grundade Munters tillsammans med tre kollegor. Investerarna var:

• Carl Munters (investerade 1 254 000 SEK)
• Marcus Wallenberg (investerade personligen 1 254 000 SEK)
• Carl Gustaf Wicander, ägare av Wicanders korkfabrik (investerade 396 000 SEK)
• Erling Berner, ingenjör och ägare av Christian Berner AB i Göteborg, tillverkare av isolering (investerade 396 000 SEK)
Vid mötena hade Munters 2 röster, Wallenberg 2 röster, Wicander 1 röst och Berner 1 röst.
Carl Munters var sedan sina tidigare projekt med tillverkare av isoleringsmaterial, som kartong och skummaterial, samarbetspartner med Wicander och Berner genom WMB Isoleringsföretag.
Carl Munters ursprungsidé var att utveckla ett luftkonditioneringssystem baserat på evaporativ kylning och avfuktning. Nyckelkomponenterna i systemet var sorptionshjulet och de evaporativa kyldynorna. Till höger är en sketch av Munters första rotor, kärnan i avfuktningsteknologin.

1958 – Genombrottet för avfuktarna. Svenska Försvarsmakten vill decentralisera sina mobiliseringsförråd och beställer 200 avfuktare. Konstruktionen av förråd fortsätter genom åren och försvarsorganisationer över hela världen börjar använda avfuktarna i stor skala.

1960-talet
Munters börjar sälja produkter för evaporativ kylning till Fort Meyers i USA, och sluter licensavtal för produktion av avfuktare i Amesbury, USA.
1964 - M100 lanseras – den mest sålda avfuktaren någonsin.
1968 - MCS (Moisture Control Services) utvecklas till en separat verksamhet.
Munters logotyp skapades.

1970-talet
Expansionen in på nya marknader fortsatte genom subventioner och licensavtal. När några av patenten gick ut i början på 1970-talet bytte företaget strategi. Produktsortimentet och antalet användningsområden utökades gradvis och distributionen expanderade till Europa, Nordamerika och Japan, mestadels genom licensavtal med tredjepart. Det internationella försäljningsnätverket etablerades, med fokus på produkter för energibesparing.
1973 – Oljekrisen för med sig plötsliga och stränga krav på energibesparingar. Företaget möter en helt ny marknadspotential.
1976 – En genombrottsorder av avfuktare för filmproduktion levereras till AGFA. Teknologin blir kritisk för filmtillverkare.
1974 - Incentive AB tar över Munters. Detta sker kort efter att Carl Munters dragit sig tillbaka från aktivt ledarskap.

1980-talet
Bred internationell expansion. Det moderna Munters börjar ta form genom uppköp av återförsäljare. De flesta av licenstillverkarna köps också upp. MCS-verksamheten expanderar till flera av de länder som Munters verkar i.
1987 - Munters börjar verka i Japan.
1988 - Munters köper upp en unik svensk luftreningsteknologi. ZEOL-produkterna vidareutvecklas med Munters rotorteknologi, och bidrar till att ytterligare förbättra miljön genom reduktion av lösningsmedelsutsläpp från industriprocesser.
1989 - En ny fabrik öppnar i Tobo, Sverige, vilket möjliggör kostnadseffektiv produktion av nya rotorer med unika egenskaper för olika användningsområden.
Carl Munters dör den 29 mars 1989. Under sin livstid ansökte han om nära 1 000 patent.

1990-talet
Under 1990-talet expanderade Munters till att bli en internationell grupp, med en egen organisation i över 25 länder och tillverkning i över 14 länder. Affärsverksamheten fokuserades kring Avfuktningsexperttemat och fokus lades på lönsam tillväxt. Miljöfrågor blir viktigare, vilket lägger grunden för HumiCool-produkterna. Munters fokuserar på produkter snarare än kärnkomponenter.
1992 – En ny fabrik byggs i San Antonio, USA för att samla affärsområdet avfuktningslösningar, t.ex. stormarknader och ishallar.
1997 - Munters börsintroduceras på Stockholmsbörsen.
1999 - Munters gör sitt största förvärv någonsin, det italienska företaget Euroemme. Munters börjar erbjuda kompletta kylningslösningar till den kraftigt växande fjäderfäindustrin.

2000-talet
2000 - Munters etablerar säljverksamheter i Thailand och Korea samt öppnar en CELdek®-fabrik i Thailand.
2001 - Munters förvärvar Aerotech, en ledande amerikans leverantör av Aghort-segmentet.
2005 - Den globala avdelningens nya struktur utformas. Ända till 2005 var Munters uppdelat i tre regioner: Nord- och Sydamerika, Europa och Asien. Dessa regioner var i sin tur uppdelade i tre produktområden. Sedan mitten på 2005 har gruppen letts av tre globala produktavdelningar: Avfuktning, MCS och HumiCool. Förändringen var framgångsrik – den resulterade i högre bruttovinstmarginaler och skapade förutsättningar för bättre koordinerade försäljningsprocesser, inriktade på internationella kunder. Dessutom har den nya organisatoriska strukturen skapat en mer koncentrerad produktportfölj och starkare serviceerbjudanden.
2006 - Förvärvet av SIAL – tillverkare av mobila värmare – breddar utbudet för Värme & Ventilation (HVAC)- och AgHort-kundsegmentet inom HumiCool-avdelningen. Detta följer direkt strategin att bli en komplett leverantör av klimatsystem till jordbrukskunder.
2007 - Munters utvecklas mer och mer mot att bli en expert inom Inneluftbehandling, snarare än expert på Luftfuktighet. Förvärvet av amerikanska Des Champs Technologies kompletterar Avfuktarsortimentet och stärker Munters position som ledande leverantör av energieffektiva lösningar för klimatkontroll för kommersiella byggnader.
Munters förvärvar danska Agro A/S och Turbovent Environment A/S – båda företag inom segmentet jordbruksventilation.
2008 - Munters förvärvar turkiska Form (numera Munters – Form) – distributör till den turkiska jordbruksindustrin.
Munters förvärvar Toussaint Nyssenne för att växa snabbare inom Energieffektiv luftbehandling.

2010-talet
2010 - Munters fokuserar på kärnverksamheten och beslutar att avknoppa MCS. Triton, en ledande riskkapitalfirma, köper verksamheten. Transaktionen avslutades 1 oktober 2010.
Nordic Capital Fund VII köpte upp Munters vid slutet på året. 23 december 2010 avnoterades Munters från Stockholmsbörsen.
2011 - Munters förvärvar majoriteten det israeliska företaget Rotem. De är specialiserade på kontroll- och övervakningssystem för jordbruks och odling.
2011- Munters och det kinesiska företaget Kerulai skriver ett samarbetsavtal.
2013 - Munters slutför förvärvet av ProFlute AB, inklusive dotterbolaget SAT, som är verksamma på den kinesiska marknaden. ProFlute, välkända för god kvalitet och sitt välrenommerade varumärke är en av marknadsledarna på sorbtionsavfuktare till den globala OEM-marknaden.
2014- John Peter Leesi utnämns av styrelsen till ny VD. John Peter var tidigare ordförande i styrelsen mellan 2012-2014 och har agerat VD sedan maj 2014.
2015 – Munters firar 60 år av innovation!
2015 – I juli förvärvar Munters bolaget HB Group och kombinerar expertis och produkter för att erbjuda kunderna luftbehandlingssystem av högsta kvalitét.
I november förvärvas även Reventa, ett företag specialiserat på klimatkontroll i byggnader avsedda för djurhantering.
2016 – Munters köper de återstående aktierna i Rotem och äger nu 100% av bolaget.
2016 – Munters mottar den största order i företagets historia, mer än tre gånger så stor som tidigare ordrar. I första fasen levereras 220 st Oasis 200 indirekta evaporativa luftkylare, med solskärmar och serviceavtal till en datacenterkund.
2016 – Munters Oasis DCiE-kylare för datacenter utnämns till "Advanced Energy-conservation Product 2016” för sin innovationshöjd och energisparande prestanda av China Electronic Energy-saving Technology Association (CEESTA)
2017 – Munters förvärvar det Atlanta-baserade bolaget MTech Systems, ett bolag specialiserat på mjukvara för kyckling- och svinuppfödning.

http://www.munters.com/sv/about-us/history-of-munters/history-timeline/