Cecilia Adolfsson var moderator och höll i taktpinnen och såg till att ångan hölls uppe hela tiden, ”inte en lugn stund”.
Utmärkelsen ”Bra gjort för Gävle” delades ut till Grännäs Trähus AB, som just nu etablerar sig i Gävle i ”Tomokohuset” ute vid hamnen. Kommunalrådet Margaretha Wedin (c) överlämnade diplom, blommor och presenter till Anders Fälldin, företagets fabrikschef i Gävle. Grännäs Trähus bygger inredda moduler av trä för flerfamiljshus och beräknas sysselsätta 35 personer i ett första skede och 60–70 personer när fabriken har nått full kapacitet. Företaget planerar också att bygga cirka 500 lägenheter i Gävle, mest studentbostäder.
Gävle kommuns Näringslivsprogram
Det var meningen att Näringslivsprogrammet skulle ha presenterats på frukostmötet, men det är inte helt klart än.
– Det är en parlamentarisk grupp med representanter för partierna i fullmäktige som ska fatta beslut om programmet i februari, sa Margaretha Wedin. Eftersom det är ett viktigt dokument för kommunen vill vi att alla partier ska vara överens så att det inte behöver ändras om det skulle bli regimskifte.
Kompetensbrist
Företagen har stort behov av arbetskraft, men det är brist på kvalificerade människor.
– Det är brist i alla branscher, inte bara inom vård och omsorg, sa Ove Brinkheden, Arbetsförmedlingen. 70 procent av dem som är inskrivna hos oss saknar den eftersökta kompetensen.
Det handlar även om grundläggande kvalifikationer som språk, gymnasial utbildning, körkort mm.
Det blir allt vanligare att personal rekryteras av rekryteringsföretag, antingen för anställning eller uthyrning. Petter Lundgren, VD, berättade hur Clockwork arbetar med att hjälpa företagen att hitta rätt personal.
– Just nu är högkonjunkturen på 9 i en 10-gradi skala, sa Petter Lundgren. Vi har kunder i olika branscher som söker personal.
Bilmetro har löst bristen på motortekniker och servicepersonal, genom att rekrytera från Litauen.
- Tyvärr har antalet elever minskat på fordonslinjen i Gävle, berättade Birgitta Nygren, HR-chef Bilmetro. I år var det bara fyra elever som tog examen med inriktning på personbil i Gävle och av dem anställde vi två stycken.
Bilmetro är har behov att hitta personal som är både kvalificerad och engagerad.
– Vi har rekryterat 6 stycken fordonsmekaniker från Litauen och just nu genomgår de utbildning i både i svenska oh samhällskunskap, sa Birgitta Nygren. Men på sikt måste vi arbeta mer för att locka fler ungdomar att söka till yrkesutbildning.
Rekrytera annorlunda
Ergin Özdemir, oljeingenjör och kärleksimmigrant, berättade om hur han etablerade sig i det svenska samhället genom att tänka och agera ”utanför boxen”.
– Att vara oljeingenjör och flytta till Sverige är inte någon bra idé, yrkesmässigt hade varit enklare om jag träffat en norska i stället, sa Ergin Özdemir. Men livet bara händer och det gäller att ta vara på de möjligheter som finns.
Ergin har aldrig gått på SFI men har anammat det svenska språket på ett fascinerande sätt. Han har också uppfunnit egna ord, som när han beskriver hur han klarade kulturkrocken genom att ha en kulturkrockkudde…
- Våra personligheter är summan av våra möten, sa Ergin Özdemir. Varje möte färgar av sig och blir en del av oss.
Hans recept för att ordna praktikplatser som ett första steg in på arbetsmarknaden: tjata, tjata, tjata så blir det resultat.
- Man ska också ta på sig sina magiska glasögon så att man kan se bortom ålder, etnicitet, hårfärg, hudfärg, religion och läggning, sa Ergin Özdemir. Då kan du se människors drivkrafter, viljor, engagemang, kompetens och superkrafter.
En fascinerande och inspirerande person, den där Ergin Özdemir. Man behöver inte ens ta på sig sina magiska glasögon för att se det.
Bokslut 2017
Johan Tunhult, näringslivschef på Gävle kommun, gick igenom några viktiga milstolpar för Gävle under året som gått:
• 289 personer har genomfört företagarutbildning
• Grännäs Trähus beslutar sig för att starta tillverkning i Gävle
• Teleopti etablerade kontor i Gävle efter omröstning på Facebook och har anställt över 20 personer
• två myndigheter ska flytta till Gävle
• Turbo Extreme Sport Zone bygger en hall för extremsport i Gävle, bland annat för parkour
• många konferenser har hållits i Gävle under året, vilket inneburit många sköna miljon för besöksnäringen
• Näringslivsprogrammet har tagit form och presenteras i december
• Näringslivskontoret har genomfört många företagsbesök under året och planerar ännu fler 2018
• Gävle kommun har genomfört utbildning för personalen med fokus på service och bemötande
• en ny upphandlingsorganisation håller på att ta form där man bland annat involverat stans företagarföreningar
• Gävlebocken lyser upp stan och ger oss PR runt om i världen
Nästa Näringslivsfrukost
Den 31 januari på Söders Källa.

Text: Torbjörn Edlund
Foto: Per-Erik Jäderberg