Fjordar, berg och glaciärer – upptäck Norges bästa resmål

Norge är känt för sina spektakulära landskap och kulturella rikedomar. Här är några av de bästa resmålen som du inte får missa under din semester i Norge.

Fjordar och Glaciärer

Norges fjordlandskap är känt över hela världen. Geirangerfjorden och Nærøyfjorden, båda UNESCO-världsarv, erbjuder spektakulära vyer som bäst upplevs från en båt. För den äventyrlige resenären är Jostedalsbreen, Europas största glaciär, ett måste. Här kan du delta i guidade glaciärvandringar och uppleva det mäktiga islandskapet på nära håll.

Lofoten

Denna ögrupp norr om Polcirkeln bjuder på dramatiska klippor, sandstränder och charmiga fiskebyar. Under sommarmånaderna kan du uppleva midnattssolen, medan vintern bjuder på magiska norrsken. Vandra i bergen, fiska eller ta en tur på kajak för att verkligen uppskatta naturens skönhet.

Trollstigen

Med hisnande utsiktspunkter och serpentinsvängar som slingrar sig från Isterdalen till Stigrøra, är Trollstigen en av Norges största turistattraktioner. Vägen omges av flera berg och har en högsta punkt på 850 meter över havet. Under 2024 är Trollstigen dessvärre avstängd på grund av risken för stenras, men utsiktsplatsen vid Trollstigfoten är fortfarande öppen för besökare.

Oslo

I Oslo kan du besöka det imponerande operahuset, klädd i Carraramarmor, där du kan gå på taket och njuta av en fantastisk utsikt över Oslofjorden. Ett annat måste är Vigelandsparken, en skulpturpark som visar över 200 skulpturer av Gustav Vigeland. Konstälskare bör inte missa Munchmuseet, hem till en stor samling av Edvard Munchs verk, inklusive den världsberömda "Skriet".

På Expressen Låneguiden kan du ta del av en omfattande reseguide med fler tips på ställen du måste besöka när du semestrar i Norge.

Semester i Norge med bil

Att resa runt i Norge med bil är ett av de bästa sätten att uppleva landets natursköna vägar och avlägsna platser. Landets dramatiska landskap, pittoreska byar och väl underhållna vägar gör det till en perfekt destination för en bilsemester.

Norge är hem för några av världens mest natursköna vägsträckor. En av de mest kända är Atlanterhavsveien (Atlantvägen), som slingrar sig över öar och broar längs den norska kusten. Glöm inte att köra längs Nasjonale turistveger, som är speciellt utformade för att visa upp landets vackraste landskap.

Utforska de magnifika fjordarna

Norges fjordar är kända över hela världen för sin skönhet och storslagenhet. En bilsemester ger dig friheten att utforska dessa naturliga underverk i din egen takt. Starta din resa i Bergen, känd som porten till fjordarna. Härifrån kan du köra till Sognefjorden, Norges längsta och djupaste fjord, och vidare till Geirangerfjorden, som ofta betraktas som den vackraste.

Praktiska tips för en bilsemester i Norge

  • Hyra bil: Det finns många biluthyrningsfirmor i Norge, och det är en bra idé att boka din bil i förväg, särskilt under högsäsong.
  • Vägar och avgifter: Norge har många vägtullar, och det är vanligt att använda AutoPass-brickor för att betala dessa. Vägarna är i allmänhet väl underhållna, men var beredd på att köra på smala och slingriga vägar, särskilt i fjällområden.
  • Väder och kläder: Vädret i Norge kan vara oförutsägbart, så packa för alla väderförhållanden. Det är också klokt att kontrollera väderprognosen regelbundet under din resa.
  • Planera din rutt: Även om spontanitet är en del av charmen med en bilsemester, är det bra att ha en grundläggande plan för din resa, inklusive övernattningar och huvudattraktioner du vill besöka.

Håll nere kostnaderna på din resa

Trots att Norge är känt för att vara dyrt, finns det flera sätt att hålla nere kostnaderna på din semester.

  • Mat: Handla i mataffärer och laga egen mat. Många hostels och campingplatser har kök där du kan tillaga dina måltider. 
  • Gratis aktiviteter: Många av Norges bästa upplevelser, som vandring och naturutflykter, är helt gratis.
  • Transport: Om du planerar att resa runt i Norge med tåg eller buss, köp ett interrailkort eller regionala transportpass för att spara pengar. Du planerar enklast din rutt via entur.no.
  • Boende: Norge erbjuder en rad boendealternativ som passar alla budgetar. Det finns över 1000 campingplatser i Norge, perfekta för både tält och husvagnar. Du hittar även prisvärda vandrarhem över hela landet. Vill du uppleva den norska livsstilen på riktigt kan vi rekommendera dig att hyra en stuga, eller hytte som norrmännen kallar det. Det gör du enklast via Airbnb.

Vill du ta del av flera smarta tips? Hos Dagbladet kredittkort hittar du flera tips till din Norgesemester.

Med sin rika variation av upplevelser och fantastiska natur är Norge ett land som har något för alla. Planera din semester i Norge och upptäck varför detta land är en av Skandinaviens pärlor. Oavsett om du söker äventyr, kultur eller avkoppling, väntar oförglömliga upplevelser runt varje hörn.