Antalet omkomna i bränder ökar

Varje år startar cirka 24,000 bostadsbränder. De vanligaste brandorsakerna är glömd mat på spisen och soteld i skorsten. Utgången av bränderna är starkt relaterade till om det finns en fungerande brandvarnare eller inte.

Bland dödsbränder är rökning den absolut vanligaste brandorsaken och kopplat till det startar flest dödsbränder i sovrummet. December är den månaden som sticker ut bland antalet dödsbränder.

Av de 97 som omkom vid bränder under 2022 kan man se att 55% är över 65 år och 20% är över 80 år. En större andel av de omkomna är män.

Kontrollera din brandvarnare

Var tionde hem saknar en fungerande brandvarnare och alldeles för många är dåliga på att testa sin brandvarnare. Vid dödsbränder saknas det en fungerande brandvarnare vid nästan 70% av fallen.

- Många privatpersoner vet att det är viktigt med en brandvarnare, men vid hembesök där vi är ute och informerar om brandvarnare, har vi hittat brandvarnare liggandes på hatthyllor, i garderober och brandvarnare som inte ens varit uppackade ur sin förpackning. Ibland har brandvarnaren saknat batteri och förvånansvärt många har inte vetat om deras brandvarnare fungerar eller inte, säger Johan Jonsson, expert på brandskydd hos Brandinfo.se.
– Utan en fungerande brandvarnare har vi inte möjlighet att upptäcka en brand när vi sover och det kan leda till en väldigt tragisk utgång. Brandvarnaren räddar liv vilket statistiken tydligt visar, tillägger Johan.

Det är inte svårt och det tar inte lång tid att kontrollera sin brandvarnare. Så ta tag i det, testa din brandvarnare, kontrollera din brandsläckare och se så att brandfilten hänger på sin plats.

Vi vill slå ett slag för att påminna nära och kära om att göra detsamma och hjälp äldre du har i din omgivning med att testa sin brandvarnare.

Praktiska tips:

• Testa din brandvarnare regelbundet och hjälp dina nära och kära som har svårt att göra det själva.

• Du bör ha minst en brandvarnare per våningsplan, gärna seriekopplade.

• Se till att ha brandvarnare i eller utanför ditt sovrum. Ha en brandvarnare i närheten av köket men inte i för att undvika irriterande falsklarm.

• Byt ut en brandvarnare som är äldre än 10 år.

• Glöm inte att en brandvarnare behövs på alla ställen där någon övernattar oavsett om det är i sommarstugan, båten eller husvagnen.

• Införskaffa en 6 kg pulversläckare och ha gärna en brandfilt nära till hands i köket.

Brandvarnardagen är en viktig påminnelse för brandskydd i hemmet. För mer information om brandsäkerhet för hem och fritid, brandvarnare och utrustning för brandsläckning, besök Brandinfo.se.

Läs mer om Brandvarnardagen
https://brandinfo.se/brandvarnare/brandvarnardagen-1-december

Kontakt
Brandinfo.se
eller epost: info@brandinfo.se