Under 2021 hade Gävle kommuns näringslivsavdelning 1 300 företagskontakter, det vill säga kontakter med företagare vid gemensamma möten där flera företagare deltar samtidigt. Många av dessa skedde via de digitala näringslivsmötena och den nya satsningen på en företagarvecka som arrangerades ihop med Sandviken i november 2021.

Även om vi inte sitter ner och pratar med en enskild företagare vid de här tillfällena har de här kontakterna stor betydelse för vårt arbete. I till exempel vår krögardialog fångar vi branschen specifika behov och utmaningar och under ett annat möte kanske vi i stället ger information om vad som händer i Gävle, säger Agneta Venell, enhetschef, näringslivsenheten.

En bra dialog med företagen i Gävle ger Gävle kommun en bild om vilka prioriteringar och satsningar som krävs för att underlätta företagandet. Därför träffar näringslivsavdelningen även lokala företag under företagsbesök, det vill säga enskilda besök där företagarens verksamhet står i fokus. Under besöken lyfts möjligheter och utmaningar och samtalen kan handla om till exempel myndighetsutövning eller upphandlingar.

Det är näringslivsenheten som driver och utvecklar företagsbesöken, men även inköp- och upphandlingsenheten, internationella kontoret, näringslivsdirektör samt verksamhetsledning är med på besöken. Det gör att företagaren kan ställa frågor om flera ämnen och direkt få svar eller vägledning.

Förra året genomfördes 400 företagsbesök av näringslivsavdelningen, de flesta var digitala på grund av coronapandemin och några stycken genomfördes på plats utomhus med avstånd.

Vi har inte velat pausa företagsbesöken helt under coronapandemin för vi tycker de är så viktiga. Där företagen tyckt att det är okej har vi kört besöken digitalt, men en del har valt att vänta tills vi kan ses fysiskt. Nu när restriktionerna tagits bort hoppas jag att vi snart är ute på besök igen. Målet är att företagsbesöken ska bli både ännu bättre och ännu fler under de kommande åren, säger Agneta Venell.

Vill du ha ett företagsbesök – läs mer och boka här:
https://www.gavle.se/kommunens-service/foretagare-och-etablering/foretagsservice-och-kontakt/foretagsbesok/

Näringslivsfrukost