Så hur bra förebilder är vi?

Ja, i fotbollsvärlden, som är den värld jag känner bäst, är det inte så kul. Spelare som inte är torra bakom öronen har garaget fullt med supersportbilar, de har klockor i miljonklass, lyxyachter och privatflyg. Ett vulgärt och provocerande frosseri som står i bjärt kontrast till hur världen ser ut i dag. 

Ur ett förebildsperspektiv slutar den här ekvationen på kraftigt minus. 

Tänk samtidigt på de kontaktytor vi har i sociala medier och till journalister, finansiärer, sponsorer och politiker (i många länder). Vi kan använda dessa relationer för att lyfta viktiga frågor och driva på för förändring. Vi kan sätta ljuset på sociala orättvisor, främja jämställdhet och integration, och kämpa för en hållbar framtid.

Som elitidrottare med en plattform och en röst som når ut till många, känner jag att det är dags, och vår plikt och ansvar att använda vårt inflytande för att främja positiva förändringar i samhället. Vi har otroliga möjligheter att förändra, med pengar och inflytande.

Jag kan inte låta bli att jämföra vår situation med den av Greta Thunberg och hennes kamp för miljön. Hon är ett fantastiskt exempel på hur en enskild person, utan våra resurser, med engagemang och envishet har lyckats påverka och inspirera miljoner ungdomar till förändring.

Det är inte längre tillräckligt att bara vara bra på idrott.

När samhället ställer krav på politiker, och när de sviker, i stället ställer krav på företag, organisationer och enskilda människor, då måste också vi idrottsmän vara förebilder och aktivister för förändring. Vi måste visa upp det bästa av oss själva inte bara på planen, utan också utanför. Vi måste ta ställning för vad som är rätt och använda vår röst för att göra skillnad.

Naturligtvis kan det vara utmanande för idrottsmän att balansera sina karriärer med opinionsbildning, välgörenhetsarbete och samhällsengagemang. Men genom att lägga detta i en organisation med egna resurser att koordinera kommunikation och insamling, kan vi tillsammans göra en enorm skillnad. 

Jag uppmanar alla elitidrottare att ta detta ansvar på allvar och att vara medvetna om den positiva påverkan vi kan ha. Låt oss inte bara vara passiva åskådare i samhällets utveckling, låt oss vara aktiva deltagare och ledare för förändring. Låt oss alla vara Greta!

Isak Hien
Professionell fotbollsspelare, Svenska fotbollslandslaget och Atalanta i italienska Serie A, samt initiativtagare till organisationen ”Athletes with a Heart”.

För mer information kontakta:
Pontus Nyström, kommunikationsansvarig.
Tel: 0734 053 053
Mail: pontusnystrom1@gmail.com