För Filip är det ett naturligt steg att fortsätta utveckla sitt koncept, som han från början byggde upp med ambitionen att erbjuda genuin husmanskost och ett familjärt mottagande.
– Jag har alltid velat bygga något eget och långsiktigt, berättar Filip och förklarar att idén till Restaurang Karlssons föddes efter flera år av erfarenhet inom branschen, ofta tillsammans med sin far. Min pappa Lennart som numera är pensionerad var i branschen i många år och han blev och är fortfarande en stor förebild för mig. Som tonåring hjälpte jag till på hans jobb, och det har alltid känts naturligt att vara i köket och laga mat. Han drev bland annat Åhléns-restaurangen tillsammans med Kalle Westerinen och sedan på Storsjömässen i Sandvik och Cormantmässen samt levererade mat till Göranssonska skolan.
– Som ung fick jag ofta hjälpa till och har alltid trivts i den miljön då jag gillat att laga mat, så det blev naturligt att fortsätta. Jag gick tre år på restaurangskolan i Sandviken och har jobbat inom branschen sedan dess. Jag började faktiskt jobba på brukshotellet i Högbo under sista året på restaurangskolan, där jag fick en praktikplats som ledde till jobb. Efter skolan fortsatte jag arbeta där, samtidigt som jag hjälpte farsan ibland. Sen var jag också på Engeltofta och Konserthuset under en kortare period. Efter det började jag jobba på Cormantmässen och Kalles – ofta långa dagar från sju på morgonen till sent på kvällen. En extremt intensiv period då jag jonglerade båda jobben. Det var ett tempo jag aldrig skulle klara idag, men då gick det bra.
Med en passion för matlagning och en vilja att skapa något eget tog Filip ett första stort kliv som entreprenör när han gick in som delägare i Heartbreak Hotel. Nattklubben, som länge var ett omtyckt ställe i Gävle, blev en språngbräda för Filip och hans affärsambitioner.
– Det var ett väldigt lärorikt kapitel, säger Filip, och ler åt minnena från tiden som nattklubbsägare. Men det var också hårt arbete och med tiden kände jag att jag ville göra något annat, något som var mer inriktat på mat än på nattliv även om vi hade bra snurr på restaurangverksamheten.
Filips nästa steg blev att sälja sin andel i Heartbreak och istället fokusera på den första Restaurang Karlssons, som han öppnade på Norra Köpmangatan. Det blev en framgång från dag ett, och Filip har sedan starten ett gott samarbete med Realgymnasiet som erbjuder en fast kundbas.
– Det betyder mycket att ha den tryggheten, speciellt under lunchtid när eleverna kommer. Men jag ville också skapa något där jag kunde nå ut till fler gäster, säger Filip.
Med den nya restaurangen i Ersbo kan han nu göra just det. Här är lokalerna större, och jag känner verkligen att vi kan utveckla vårt koncept. Det är en fin lokal som passar perfekt för både frukost, lunch, catering och evenemang, berättar han. På Köpmansgatan har vi plats för sällskap upp till 100 personer och här i Ersbo ryms upp till 160 personer.
Lokalerna är ljusa och rymliga, med en kapacitet att hantera allt från mindre affärsluncher till stora julbord, vilket är en av Filips satsningar inför vintermånaderna.
Ett viktigt samarbete har varit med fastighetsägaren, Björns Åkeri och fastigheter, som enligt Filip har varit en nyckelspelare för att få verksamheten på plats i Ersbo.
– Jag hörde av mig och presenterade min idé och de nappade direkt. Vi hade några möten och allting föll snabbt på plats. Det är en trygghet att ha en fastighetsägare som verkligen vill se verksamheten utvecklas och lyckas, säger han. Vi har verkligen ansträngt oss för att skapa rätt miljö här – allt från golv och kakel till köksutrustning är handplockat för att skapa en trivsam atmosfär. Så samarbetet har verkligen varit ovärderligt för att få till allt det här.
Inför den kommande julbordsperioden märks ett tydligt engagemang. Filip och hans team har förberett för att kunna ta emot både mindre och större sällskap, något som blivit en uppskattad tradition för många företag i Gävle.
– Julbord är speciellt. Vi har redan fått flera bokningar, och det ska bli riktigt roligt att skapa en trevlig och minnesvärd upplevelse för våra gäster. Vi kommer att ha klassiskt julbord med allt som hör till, och det känns kul att kunna erbjuda det på båda restaurangerna, avslutar Filip.
Med två restauranger i ryggen och en stark grund att stå på blickar Filip framåt med tillförsikt. Restaurang Karlssons, nu även i nya området på Ersbo står redo att välkomna både nya och återkommande gäster och visar att Filip Karlsson, med sin drivkraft och entreprenörsanda, verkligen hittat sin plats i Gävles näringsliv.
För mer information se https://karlssonslunch.se