Men vilka kortspel är populärast nu för tiden? Och vilka gamla klassiker spelas än idag? Vi har tittat närmare på några kortspel som ständigt efterfrågas, och några uppstickare som garanterat kommer att överraska.

Poker: Texas hold’em eller sjustöt?

Allt som krävs för att komma igång med poker är en traditionell kortlek. Och lite regelkunskap förstås. Till skillnad från vad många tror så är poker ett samlingsnamn för många olika kortspel, där den enda gemensamma nämnaren är att de gör det enkelt att spela för pengar.

Bland de allra mest populära finner man Texas hold’em, och seven card stud som på svenska fått den lite mindre spännande benämningen sjustöt. Om man bestämmer sig för att lära sig pokerspel så kommer man aldrig ha tråkigt så länge man har en kortlek och några vänner.

UNO: En enkel klassiker

Även om förknippar kortspel med olika varianter av poker så finns det många kortspel som är klassiska sällskapsspel. UNO är ett givet val som är lämpligt för barn och vuxna i alla åldrar. Med högt tempo och oväntade vändningar så är det en given klassiker. Perfekt såväl för resor som för roligt i hemmet.

Finns i sjön: En första introduktion

Många i Sverige har haft Finns i sjön som första introduktion till kortspelandets värld. Det är ett ganska enkelt spel som fungerar med upp till fyra spelare. Potten med kort utgör en sjö, och syftet är att på ett organiserat sätt bli av med sina kort. Ett väldigt bra val om man vill hjälpa något att bli bekant med kort och korthantering.

Patients: Ensamvargens favorit

Oavsett om man kommit i kontakt med det via sin dator eller sett en gammal släkting lägga patiens, så är det ett kortspel som skapar bra förutsättningar för ensamförströelse. Varianterna är numera många, och vilken patiens man väljer är helt upp till var och en. I Sverige så har Idioten länge haft något utav en särställning, och mina har tvingats acceptera att essen inte gör vad man vill.

Vilken blir din favorit?

Kortspel är intressant nog en sak som på en och samma gång är högt personlig men samtidigt gemensam. Det är lätt att inkludera andra i kortspelandet, och med en kortlek och lite kunskap så kan man alltid hålla sig själv sysselsatt och roa andra.

Vi rekommenderar definitivt att du testar lika olika spel för att få en känsla för vad som passar just dig. För när det kommer till kritan så finns det inget som säger att en viss sorts spel kommer vara den sort som du fastna för. Detta oväntade inslag är något som ständigt gör kortspel till en utmanande syssla. Oavsett om du väljer att spela själv eller med andra så garanterar vi att både klassiska och nya kortspel kan bli vänner för livet.