Läxhjälp skapar nya arbetstillfällen
13/2, 2013 kl. 12:43Vid årsskiftet 2012/2013 började en ny lag gälla angående RUT-avdrag för läxhjälp. Tidigare har det varit möjligt för föräldrar till ungdomar upp till 15 år att använda avdraget men från och med årsskiftet gäller avdraget även för gymnasieungdomar. Flera företag som erbjuder läxhjälp har tack vare de utökade reglerna behövt anställa fler.
Regeringspartierna menade i sin tur att detta lagförslag skulle skapa fler jobb i likhet med vad som hände när RUT-avdraget för städhjälp en gång infördes. Just detta argument användes flitigt av bland andra finansministerns statsekreterare, Hans Lindberg (M) när han debatterade för lagförslaget. Enligt deras uträkningar skulle detta avdrag i stort sett bli självförsörjande med tanke på de ökade skatteintäkterna.
Oavsett uppfattning om läxhjälpens vara eller inte vara visar det sig nu att lagförslaget faktiskt ger nya arbetstillfällen. Ett av de företag som funnits längst i Gävle är Upgrades Education vilka etablerade sin verksamhet i staden i början av 2011. De märker en stadig uppgång och då framförallt under höstarna. Troligtvis är det många elever och framförallt föräldrar som under sommaren har bestämt sig för att ta tag i fallande motivation och/eller betyg.
Smart Studies är ett annat av de företag som erbjudit läxhjälp i Gävle tidigare men som tack vare denna lagförändring behöver öka antalet anställda. Under vårvintern har de därför annonserat efter fler personer som kan hjälpa elever med läxor några timmar per vecka.
Men det är inte bara de stora företagen som vuxit utan även en del mindre företag har märkt av den nya lagändringen:
- Jag har jobbat deltid med läxhjälp i två år nu men det är klart att de nya reglerna kring RUT-avdraget underlättar för elever att söka hjälp med skolarbetet, säger Johan Hummelgård på Läxhjälpen.com
Förutom att priset skiljer mellan de olika bolagen varierar det kraftigt vilka som erbjuder läxhjälpen. SmartStudies har som krav att den anställde ska vara mellan 18-30 år och ha ett slutgiltigt gymnasiebetyg på minst 15,0 medan Upgrades vill att personerna som jobbar åt dem ska studera vid högskola eller Universitet. Läxhjälpen.com och Prolaga har istället valt att endast erbjuda hjälp av blivande eller färdigutbildade lärare:
- Vi eftersträvar lärarstudenter eftersom de då får prova på det yrke de utbildar sig till samtidigt som vi tror att blivande lärare har god motivation att lägga upp en bra metodik kring läxläsning, Greger Andersson Prolaga
Att behovet av läxhjälp i Gävle är stort märks inte bara på att flera företag etablerar sig i staden. Även flera frivilligorganisationer har börjat erbjuda stödundervisning till de elever som vill ha mer hjälp än de hinner få under skotiden.
En av dessa är Mattestugan som två gånger i veckan får låna ett klassrum på Vasaskolan. Hit kommer professionella mattematiker för att ideellt hjälpa gymnasieungdomarna att ta sig vidare i mattematikens ibland krångliga värld. Även om de heter Mattestugan och lärarna är speciellt intresserade av matte kommer det även elever för att arbeta med andra ämnen. Ibland är det bara en lugn stund med någon vuxen i närheten som behövs för att skolarbetet ska röra sig framåt.
Åsikterna kring RUT-avdrag för gymnasieungdomar är fortfarande en het fråga för många politiker men det är uppenbart att Gävle har många elever som är i behov av extrahjälp. Trots invändningarna mot avdraget skapar det välbehövliga arbetstillfällen i en stad med mycket hög arbetslöshet.
Denna artikel är publicerad på Pressbladet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!