Nina är född i Göteborg men flyttade till Skåne, närmare bestämt till Lund när hon skulle börja årskurs 7 på högstadiet. Det gjorde dom då hennes pappa fick nytt jobb .

Ninas största intresse när hon var liten var hästar. Efter gymnasiet när hon var19 år så startade hon en ridsports-butik i Flyinge det blev hennes första företag,

- Min mamma tog över butiken när jag inte längre hade tid, säger Nina men vi drev den som en familjeföretag i 20 år och den finns fortfarande kvar efter att vi sålt den. Butiken heter Ryttare och Häst. Den finns enbart som fysisk butik fortfarande i Flyinge och ligger vid ett stort hästsportcenter.

Nina pluggade på universitetet Beteendevetenskap och jobbade parallellt med ridsports-butiken.

Intresset växte för människor, människans beteende, drivkrafter och förverkligande av ideer så jag började med coaching. Det har varit en röd tråd efter ridsports-butiken och det har varit det som är kärnan i min verksamhet och det är det jag skrivit böcker i en lång rad om och jag har varit mycket i media säger Nina där jag tipsat och uttalat mig i breda ämnen som exempelvis hur man nätverkar, hur man löneförhandlar eller till när man bör byta jobb. Mycket har handlat om karriärsutveckling och personlig utveckling. Viktigt att man hittar rätt jobb`för att må bra.

Grunden i det hela är att jag kallar mig nätverkare är att jag tycker att mötet mellan människan är viktigt live eller online, säger Nina.

Vanligtvis ordnar Nina mycket nätverksträffar, investeringsträffar, föreläsningsträffar live.Och detta i snitt 3 ggr i månaden men just nu på grund av Covid och restriktioner har vi pausat dessa live-träffar.

Nina har byggt upp ett tiotalet stora grupper online bland annat en på Facebook som heter Småföretagarna i Sverige 8000 medlemmar. En annan som heter Jobb och uppdrag i Skåne som har 9000 medlemmar.

- Jag har en monsterstor grupp som som heter Tänkvärda citat, berättar Nina stolt. Den har snart

70 000 medlemmar. Detta är ett forum som helt exploderat nu under Covid-tider. Många behöver peppande ord och dessa tänkvärda citat säger Nina. Kika in här: Tänkvärda citat

.Mötet mellan människor är viktigt

Nina berättar att hon jobbar med fler olika typer av uppdrag. Det kan vara ett PR uppdrag för någon, coacha någon eller fixa ett event. Som influencer får Nina betalt för hur många hon skickar till en hemsida. Ett av de större event Nina anordnat är Start Up Bar ihop med Tidningen Starta och Driva Eget företag.De har nätverksträffar för alla som är intresserade av företag. De har träffar i bland annat städer som Malmö, Stockholm och Malmö. Nina har varit samarbetspartners och värdinna för Start Up Bar´s Malmöavdelning.

- Mitt expertisområde är nätverkande, berättar Nina och säger att det har gjort att jag har kontakt med många människor i många typer av branscher. Eller så har jag kontakt med någon som har kontakt med någon av dem som jag vill komma i kontakt med. Det är ofta så som jobb och uppdrag förmedlas. Inte genom ens egen förstahandskontakt utan andra eller till och med tredjekontakt. Jag har sagt det många gånger. Nätverkande öppnar många dörrar.

Men även om jag känner många eller den som i sin tur känner många, så behöver jag ibland ändå ringa kalla samtal för att sälja in mig själv, någon av mina klienter, en produkt eller en idé jag har.

Nina ger här några säljtips för kalla samtal

Att vi tycker att det är jobbigt att ringa en vilt främmande människa och sälja något är något som många, kanske de flesta tycker är mer eller mindre jobbigt. Men det mesta som är utmanande och svårt blir ofta lättare om du tränar på det. Att undvika det svåra gör ofta att den mentala puckeln bara blir ännu högre. Så det är bättre att bita ihop och pröva och lära sig av misstagen och de gånger vi lyckas, än att bara låta bli.

Först tycker jag att det är bra skissa på ett enklare manus. Några stolpar räcker, Så att du vet vad du ska säga om du tror att du kommer att få tunghäfta. Det är även bra att ha en lista på namn och kontaktuppgifter.

Inte bara ett eller två nummer, utan några stycken så att om du inte får tag i någon eller rentav faktiskt får ett nej, då har du fler att ringa.

Försök avdramatisera ringandet. Vad kan hända om den du ringde till inte ville prata med dig? Kanske hade den inte tid. Eller så var det du ville sälja in inte intressant. Det har ofta inte med dig att göra. Ta det inte så personligt, annat än att du kanske kunde lära dig något om hur du lade fram ditt budskap.

Kom ihåg att och le när du ringer. Ett leende går igenom telefonlinjen. Din positiva energi smittar. Ring på även om du inte får napp. Tänk på att ju fler du ringer – desto mer ökar dina chanser att få resultat.

Många ger upp för snabbt. Häng i. Skaffa någon i ditt nätverk som också vill ringa kalla samtal för att få fler kunder och peppa varandra.

Visualisera att den andra säger ja. Hur ni får en lång och bra affärsrelation där båda blir lika nöjda. Det är med den attityden du orkar fortsätta även när det inte blir rätt med den första du ringer

Nina Jansdotter kan du läsa mer om på www.karriärsportalen.com

Text: Eva-Lena Ivarsson    Foto: Nina Jansdotter, Jens C Hilner

www.connectpoint.se