Bengt-Göran Wikström, ordförande i Gävle Företagarföreningar, inledde mötet med att hälsa de närvarande välkomna och informera om höstens kommande frukostmöten. "Vi ser fram emot en höst fylld av viktiga samtal och nätverkande, där vi tillsammans kan hitta lösningar på de utmaningar som våra företag står inför," sade Wikström. Han passade också på att tacka för det starka engagemanget som visats i tidigare möten och uppmuntrade alla att fortsätta delta aktivt under den kommande hösten, med datum redan planerade för september, oktober, november och december.
Näringslivsdirektör Mattias Durnik tog vid och delade med sig av aktuell information från kommunens näringslivsavdelning. Han påminde om viktiga kommande evenemang, som Näringslivsfrukosten den 26 september, Anbudsskolan den 10 oktober och den årliga Företagarveckan som hålls den 5–7 november. Durnik betonade också framgångarna i mätningar från näringslivsprogrammets indikatorer och delmål som ska uppnås till slutet av 2025 där hela 70 procent av dessa nu går åt rätt håll, varav flera faktiskt redan uppnåtts. En markant förbättring som vittnar om en positiv utveckling för regionens näringsliv. "Det är tydligt att vi rör oss i rätt riktning," sade Durnik och uppmanade även företagarna att hålla sig informerade och delta i kommande verksamhetsmöten för att fortsatt bidra till den positiva trenden.
Därefter tog nygifta Julia Borzin, kommunalråd (C), ordet och uppmanade företagarna att inte bara delta i dessa företagsmöten utan också aktivt engagera sig i kommunens diskussioner om framtida lösningar. "Det är genom samverkan vi kan skapa verklig förändring," betonade Borzin och pekade på vikten av dialog mellan näringslivet och kommunen för att säkerställa att rätt beslut fattas för regionens bästa.
Morgonens huvudtalare, Mattias Wärn från Svea Vind Offshore, intog sedan scenen med sitt föredrag om Norrsundets potential att bli ett nav för grön tillväxt i regionen. Svea Vind Offshore, som är en pionjär inom utvecklingen av havsbaserad vindkraft och innovativa vätgaslösningar, har storslagna planer för Gävleborg. Wärn förklarade hur olika energilösningar, från vattenkraft till batterilagring, kan kombineras för att skapa en stabil och hållbar energiförsörjning. "Norrsundet har alla förutsättningar att bli ett centrum för grön tillväxt, men det kräver att vi tillsammans mobiliserar de resurser som behövs," sade Wärn med övertygelse.
Wärn lyfte fram de teknologiska framstegen som möjliggör att flera energikällor, såsom solkraft, vindkraft och energilagring, kan kombineras för att skapa flexibla och hållbara energilösningar. "Det är kombinationen av olika typer av energi, som vattenkraft och batterilagring eller solkraft och energilager, som kommer att vara nyckeln till att skapa en robust energiförsörjning," förklarade han.
Frågor som inte diskuterades var de utmaningar som vindkraften kan medföra, särskilt när det gäller miljöpåverkan och finansiering. Vi vill ju undvika de misstag som gjorts i andra länder, där orealistiska löften från utländska investerare har lett till rejäla problem och det är ju av största vikt att säkerställa att lokala intressen skyddas.
Efter Wärns presentation tog Marcus Wijk från Gävle Energi vid och delade med sig av sina expertkunskaper kring solceller och batterilösningar, något som allt fler företag överväger i den gröna omställningen. Wijk påpekade att företag bör vara noggranna i sin planering och konsultera med elnätsleverantören innan de investerar i ny teknik, för att undvika problem med överspänning och andra tekniska hinder. "Att vara flexibel i sin energianvändning kommer bli allt viktigare framöver," sade Wijk och uppmanade företag att tänka långsiktigt och diversifiera sina energilösningar. Han betonade också vikten av att vara medveten om att det kan krävas åtgärder på elnätet, vilket kan ta tid att genomföra, och att ersättningsnivåerna på stödtjänstmarknaden kan vara osäkra. "Se till att ha flera alternativa användningsområden för er energi," uppmanade han.
Frukostmötet avrundades med en positiv ton, där deltagarna inte bara fick ta del av värdefull information, utan också hade möjlighet att knyta kontakter och diskutera gemensamma utmaningar och lösningar. "Det är i möten som dessa som vi lägger grunden för en hållbar framtid," sammanfattade Bengt-Göran Wikström avslutningsvis.
Med en tydlig fokusering på regionens gröna framtid och konkreta råd för företagare, blev den här frukosten inte bara en informationskälla, utan också en plattform för att stärka samverkan och inspirera till handling. Gävle Företagarföreningar, tillsammans med sina samarbetspartners, har återigen visat hur viktiga dessa mötesplatser är för regionens näringsliv och den gröna omställningen som nu tar fart.
Företagsfrukosten arrangerades av Gävle Företagarföreningar som samarbetar med företagarföreningar på områdena: Brynäs, Ersbo, Forsbacka, Hamrånge/Norrsundet, Hedesunda, Kryddstigen, Näringen, Sätra, Sörby Urfjäll samt Företagarna Gävle, Gävle Citysamverkan, Mix Marknadsförening, Gästriklands Besöksnäring, Nyföretagarcentrum Gästrikland och Gävle Kommun.
Text och foto: Joe Formgren
Publicerad i samarbete med Företagsbladet