I en tid då priserna ständigt stiger och våra plånböcker känns allt tunnare, blir det viktigare än någonsin att hitta sätt att spara pengar på våra inköp. På Expressen rabattkoder har vi därför tagit fram 8 praktiska och effektiva tips som hjälper dig att bli en smartare konsument och spara pengar på dina köp.

1. Planera dina inköp

Att planera sina inköp är det första steget mot att undvika impulsköp och onödiga utgifter. Gör en lista över vad du verkligen behöver för att undvika frestelsen att köpa saker du egentligen inte behöver.

Tips! Är du i behov av säsongsbaserade föremål kan det löna sig att göra dessa inköp när det inte är säsong. Då finns det goda möjligheter att spara pengar.

2. Utnyttja rabattkoder och kampanjer

Innan du slutför ett köp online, gör en snabb sökning efter rabattkoder. På Expressen rabattkoder samlar vi tusentals rabattkoder inom alltifrån skönhet, till resor och heminredning.

Ett ytterligare tips är att shoppa hos butiker som erbjuder konkurrenskraftiga priser. Med en Amazon rabattkod kan du exempelvis få rabatt på ditt köp samtidigt som varorna redan håller låga priser.

3. Jämför priser

Som vi var inne på ska du välja att göra dina inköp hos de butiker som erbjuder dig bäst pris. Ta dig tid att jämföra priserna och spara pengar på ditt köp. Tack vare internet är det enklare än någonsin att snabbt hitta de bästa erbjudandena. Använd prisjämförelsesajter och appar för att se var du kan hitta produkten billigast.

4. Köp secondhand

Att köpa begagnat är ett utmärkt sätt att spara pengar och samtidigt vara miljömedveten. Secondhandbutiker, auktionssajter och köp- och säljgrupper på sociala medier är bra ställen att hitta allt från kläder till möbler till bråkdelen av nypriset. Var noga med att undersöka varans skick innan du köper.

5. Handla under stora kampanjperioder

Planera dina större inköp kring stora reor som Black Friday, mellandagsrean och sommarrean. Genom att vänta på dessa tillfällen kan du ofta spara mycket pengar. 

Här gäller det dock att vara uppmärksam. Det har tidigare rapporterats i medier om butiker som smyghöjer priserna fram till rean för att därefter erbjuda en större rabatt som då verkar bättre än den i själva verket är.

6. Kvalitet kostar - ibland

Ibland kan det löna sig att betala lite mer för en produkt av högre kvalitet som håller längre. Billiga produkter kan behöva ersättas oftare, vilket i längden blir dyrare. Gör research och läs recensioner för att hitta produkter som ger bäst valuta för pengarna.

7. Köp i större kvantiteter

När det gäller mer vardaglig shopping, såsom förbrukningsvaror till hemmet eller torrvaror till skafferiet, kan det löna sig att köpa större förpackningar till ett lägre pris. Kontrollera bara att varorna har lång hållbarhet så att du kan utnyttja dessa erbjudanden på bästa sätt.

8. Avstå köp vid behov

Att spara pengar på shopping handlar inte bara om att hitta de bästa erbjudandena, utan också om att ändra sina vanor och vara medveten om sina inköp. I vissa fall kan det vara bäst att avstå köp och spara pengarna i stället.