Ica Nära Nyplan är en av de butiker som gör Barnens Matkasse möjligt. Han berättar om sina tankar kring Barnens Matkasse:

-Det är fantastiskt! 

Vi är med för att det verkligen är en viktig grej som är jättebra att det finns! Man trodde ju kanske inte att det finns så mycket fattigdom här som det gör, men det är jättebra att vi kan dra vårt strå till stacken och hjälpa de som har det kämpigt. 

De anställda tycker att det är jättebra. Även för dem var det en ögonöppnare, hur många som faktiskt har det så kärvt att de inte kan ha en julmiddag eller att skolbarnen knappt får mat under loven när de inte har skolmaten. De har sitt mål mat i skolan, sedan har de ingenting. Det är nog jobbigt att höra för alla. Man skjuter bort det, och tänker att problemet finns nog inte, utan det är någon annanstans det är så, det är inte här. 

Jag tror att det är jättepositivt för Söderhamn som kommun att det finns en sådan anda av kamratskap här. Det går ju att se till exempel när det gäller branden som var i Bergvik, vilken insamling det blev. Tidigare när det var en brand i Söderala var det också en jättestor insamling, tänk vilken kraft det finns när vi sätter igång!

Det märks att söderhamnarna är måna om varandra. Man ser att folk verkligen köper grejer, de köper en julskinka till sig själva och en skinka som de skänker. Det finns en kamratskap och en vilja att hjälpa. Det borde kommunen ta vara på och känna att här har vi något som vi kan bygga på. Det här konceptet sprids också till andra kommuner, vilket är jättekul!

Det är fantastiskt imponerande att se hur vi tar hand om varandra och hur många som är engagerade. 

Det finns till hundra procent en stolthet i att känna att man är delaktig, att man i alla fall kan göra någonting. Ingen kan inte göra allt, men alla kan göra någonting. Det tror jag att alla medverkande tänker. 

Det är fantastiskt att den här möjligheten finns, även om jag förstår att behovet är mycket större än vad vi klarar av att hjälpa. Jag tror att ju längre vi håller på, desto större kommer Barnens Matkasse att bli, så att vi kan hjälpa ännu fler barn.

Att folk börjar söka långt innan vi börjar med marknadsföringen är ett kvitto på att vi har gjort rätt innan, folk vet att nu har vi chansen att kunna få en jul vi också, det är suveränt. 

Vi brinner verkligen för att alla ska kunna ha en bra jul!

 

Veronica Freij