Att mala med köttkvarn

Istället för att köpa färdigmalet kött kan du besluta dig för att mala ditt kött på egen hand. Allt du är i behov av är en händig köttkvarn, och vilken modell du satsar på beror delvist på mängden kött som du förväntar dig att mala. Gällande material rekommenderas det att så mycket av kvarnen som möjligt ska vara tillverkad av rostfritt stål. Plast och liknande material håller inte lika länge, och du får därför byta ut din köttkvarn mer ofta.

Vissa köttkvarnar drivs manuellt med hjälp av en vev, men det finns också elektriska köttkvarnar där du enbart trycker på en knapp: sen gör maskinen arbetet åt dig. Nackdelen med den elektriska köttkvarnen är att den tar upp mer plats i köket och dessutom har en kortare livslängd på grund av dess elektriska delar. Den är dock en riktig hejare på att snabbt mala ner stora mängder kött.

Den manuella köttkvarnen blir ett ypperligt val om du endast har planer på att göra dina egna korvar eller att mala ner högrev till en burgare. Sammanfattningsvis fungerar därför en manuell köttkvarn till mindre mängder kött medan en elektrisk köttkvarn rekommenderas till större mängder kött. De bästa köttkvarnarna hittar ni hos köttkvarnsguiden.se.

Köp en halv gris

För ett så fördelaktigt pris som möjligt vid köp av kött kan du ta beslutet att köpa en halv gris. Genom att införskaffa dig en större mängd kött blir det i regel billigare, och du kan till och med ta kontakt med en gård eller ett slakteri för ett bättre pris än det du hittar i mataffären. För att få så mycket som möjligt för pengarna är det dock av yttersta vikt att ta vara på varje del av grisen. Du kan behöva ta fram din kreativa sida för att tillaga måltider där djurets alla delar har sin plats på matbordet. Se exempelvis https://grisbilen.se/ .

Välj mindre kända köttdetaljer

Ett ytterligare tips för att spara pengar vid köp av kött kan vara att lägga fokus på mindre kända styckningsdetaljer. Då blir det inte bara mycket billigare för dig, utan du bidrar även till att hela djuret används så att delar inte går till spillo.

Du får möjligheten att prova på helt nya menyer som du aldrig har testat tidigare, så det finns inga nackdelar med att lägga fokus på mindre kända köttdetaljer. Då konkurrensen inte är särskilt stor slipper du att betala lika mycket som du annars hade gjort för de mer kända köttbitarna, så följ detta råd och spara pengar på kött.