Vad är backlinks?

Backlinks, ofta omnämnda i Sverige som "länkar", är en av de viktigaste faktorerna för hur Google rankar webbplatser. "Tänk på backlinks som rekommendationer från en trovärdig källa," förklarar Dios.

Hur fungerar backlinks?

Backlinks fungerar som röster av förtroende i Googles ögon. När en webbplats länkar till en annan, signalerar det till sökmotorer att innehållet på den länkade sidan är värdefullt och relevant.

Sökmotorer använder sedan denna information för att bedöma en webbplats auktoritet och relevans inom ett specifikt ämne. Ju fler högkvalitativa backlinks en webbplats har, desto mer sannolikt är det att den rankas högt i sökresultaten.

Varför är det viktigt med backlinks till sin webbplats?

Backlinks är viktigt för din webbplats av flera anledningar, framför allt för att bra länkar leder till direkt förbättrad ranking i sökresultatet på Google.

En webbplats som får nisch-relevanta backlinks och/eller länkar från högauktoritära webbplatser till sin sajt kommer att premieras av Google som en direkt följd. 

Vilka backlinks är bra för min webbplats?

Det finns flera saker att tänka på när du köper backlinks, men nedan listar jag de viktigaste faktorerna att tänka på när det gäller att hitta vilka backlinks som är bra för din webbplats, och vad du bör tänka på.

1. Kvantitet framför kvalitet

När det gäller backlinks är kvalitet alltid viktigare än kvantitet. "En handfull länkar från välrespekterade, relevanta webbplatser är mer värdefulla än hundratals länkar från lågkvalitativa eller irrelevanta sidor," betonar Dios. Fokusera på att skaffa backlinks från webbplatser med hög auktoritet inom din bransch eller nisch.

2. Tänk på att hitta en naturlig relevans

Det är väldigt avgörande att hitta en naturlig relevans till sajten du får en länk ifrån och din egna hemsida. Med det sagt, så handlar det inte om att du nödvändigtvis måste få en länk från en konkurrent, vilket många gånger kan vara svårt, om inte omöjligt.

Vilka webbplatser är relevanta nog?

Driver du exempelvis ett företag inom hemlarm, så kan en länk från en hemsida som bedriver flyttfirma vara väldigt relevant.

Hur då kanske frågar du? Jo, genom att hitta en relevant koppling mellan de båda webbplatserna kan du helt plötsligt omvandla en länk från irrelevant till oerhört relevant och värdefull, beroende på hur du väljer att skriva och vinkla artikeln.

I exemplet ovan så hade en artikel om "Går det att ta med sig sitt hemlarm vid flytt till ny bostad?".

Här har vi helt plötsligt skapat en oerhört relevant länk, som på ett mycket naturligt sätt bidrar med värde både på webbplatsen där den publiceras, och dit som den länkar.

3. Vikten av en naturlig länkprofil

En naturlig länkprofil är avgörande för långsiktig SEO-framgång. Detta innebär att dina backlinks bör komma från en varierad mix av källor och växa organiskt över tid. "Undvik att köpa stora mängder backlinks på en gång eller från samma källa," varnar Dios. "Det kan flaggas som onaturligt av sökmotorer och potentiellt leda till straff i form av försämrad ranking."

Olika typer av backlinks

Det finns flera typer av backlinks, var och en med sina egna fördelar:

1. Guest posts på andra webbplatser

Du kan köpa så kallade guest posts, eller gästblogginlägg som det kallas för på svenska. Här publicerar du, som i ovan nämnda exemplet en artikel på en annan webbplats med en länk till din hemsida.

2. Link inserts i existerande artiklar

Många webbplatsägare erbjuder även link inserts, vilket innebär att man får en länk till sin webbplats från en redan existerande undersida eller artikel på en annan hemsida.

3. Annonsbanners

Du kan även köpa annonsbanners med din logotyp som publiceras med en länk till din hemsida.

4. Länkar från Sociala medier

Något som framför allt många affiliate-marknadsförare missar är att bygga upp sina sociala medier, vilket är en stark signal till Google kring om det är ett "riktigt företag" eller inte bakom webbplatsen.

5. Företagskataloger

Se till att registrera ditt företag i offentliga företagskataloger som Eniro och Hitta.se. Fördelen är att dessa ofta är gratis att skapa upp, även om det finns företagskataloger som Allabolag.se och Bolagsfakta.

Hur ser framtiden ut för backlinks inom SEO?

I takt med att AI-genererat textinnehåll ökar, så blir förblir backlinks en allt ännu mer viktig och fundamental del av SEO-strategin för en webbplats. "Medan sökmotorer blir allt smartare i att bedöma innehållskvalitet, kommer backlinks fortsätta att spela en viktig roll som ett mått på en webbplats auktoritet och trovärdighet" säger Dios. 

Vem är Matyas Dios?

Matyas Dios är en internationellt välkänd SEO-expert med 13 års erfarenhet inom digital marknadsföring med främsta fokus på sökmotoroptimering och affiliate-marknadsföring. Han har genom åren hunnit med att starta upp och sälja flertalet företag i mångmiljonklassen, och är idag en eftertraktad SEO-konsult som erbjuder coaching-sessioner till internationella företag i högt konkurrensutsatta branscher.

För dig som vill ta nästa steg med din SEO och börja investera i backlinks, besök Matyas Dios officiella webbplats på Matyasdios.com

Kontaktinformation

För intervjuer, expertutlåtande eller mer information, vänligen kontakta:

Matyas Dios
E-post: Me@matyasdios.com
Telefon: 073 222 22 22
Webbplats: https://matyasdios.com/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/matyas-dios-743311234/