En galaglittrande redaktör
23/1, 2011 kl. 23:59Liksom på många andra platser vankas det snart gala i Gävle. Bakom det stora arrangemanget står Lisa Pehrsdotter som kläckte idén till Local Heroes Galan. Under sina 6 år som nöjesredaktör på Arbetarbladet har hon fått en stor inblick i det lokala musiklivet.
Tillsammans med bland andra Catti Brandelius drog Lisa och ett par tjejkompisar igång ett band med hjälp av Larry Forsberg som då höll i ett musikprojekt på fritidsgården Brynjan.
- Vi var sura på att alla våra killkompisar repade hela tiden så vi ville också ha ett band. Men det höll bara några månader innan vi tröttnade, Catti var väl den enda som var seriös.
Men en låt hann i alla fall Larry skriva till bandet innan de la ner.
Trots att intresset för kultur och nöje alltid har funnits där var det snarare slumpen som ledde henne fram till den roll hon har i dag.
- Jag kan inte minnas att jag tog ett aktivt beslut till att vilja bli journalist, även om det känns förbestämt utifrån vilja utbildningar jag har gått. Men jag har alltid tyckt om språk och är samhällsintresserad.
På Arbetarbladet hamnad hon för första gången under en tvåveckorspraktik under journalistutbildningen på JMG i Göteborg.
- De rekommenderade att man skulle vara på en landsortstidning så det kändes bekvämt att vara här, säger hon.
Praktiken ledde sedan vidare till sommarjobb. På den tiden såg nöjesbevakningen i Arbetarbladet lite annorlunda ut och sidorna gavs ut som en egen bilaga. Och det var denna bilaga som gjorde att Lisa kom in på det här med nöje. Bilagan gavs nämligen inte ut under sommaren så under vikariatet blev Lisa ombedd att skriva om nöje till den vanliga tidningen. Viss nöjesbevakning måste ju ändå göras och Lisa ansågs passande. När så skolan började igen fortsatte hon att skriva och leverera krönikor.
Efter utbildningen snurrade Lisa in i den typiska vikariesvängen och hoppade runt på Arbetarbladet som polisreporter, skolreporter och allmänreporter tills att ett vikariat dök upp som nöjesredaktör. Men innan hon fick den tillsvidare tjänst hon har i dag hann Lisa också med ett vikariat på Aftonbladets nöjesredaktion.
- Jag tyckte att det skulle vara kul att bo i Stockholm och jobba på en stor tidning, men jag avslutade faktiskt 11-månadersvikariatet i förtid.
Lisa hade precis träffat sin nuvarande man här i Gävle och livet i Stockholm kändes inte längre fullt så lockande. Trots att arbetet var lärorikt och hon fick göra en del stora roliga jobb så var det ändå inte den typ av journalistik hon ville satsa på. En hel dags väntande på Janet Jackson utanför Grand Hotell fick Lisa att hoppa av.
- Jag fattade inte varför jag skulle sitta i en bil med en fotograf en hel dag och vänta på att Janet Jackson kanske skulle komma ut. Jag visste inte ens vad jag skulle göra om hon väl kom ut, Aftonbladet hade redan en inbokad intervju med henne. Det var inte den typen av jobb jag hade tagit studielån för att göra, säger Lisa som istället hoppade på ett vikariat som kulturredaktör på Arbetarbladet. Att flytta tillbaka till Gävle kändes helrätt.
- Jag insåg väl att jag var en landsortstjej, säger Lisa och skrattar.
När så jobbet som nöjesredaktör blev ledigt valde Lisa att söka och posten blev hennes.
- Det är ett jätteroligt jobb och jag får träffa roliga människor.
Men trots att jobbet i sig handlar om nöje är arbetsuppgifterna lång ifrån klackarna i taket och en massa fester. Vanliga arbetstider och administration är mer sanning än missuppfattningen om dagliga festligheter.
- Även om jag har möjlighet att gå på konserter och arrangemang så blir det helt annorlunda när jag gör det för jobbet. Att jobba och att gå privat är helt olika saker.
Nuförtiden finns det heller inte så mycket utrymme för nöjesupplevelser, som småbarnsförälder lockar barnteater mer än krogen. Men att läsa och se på film och tv är starka intressen.
- Att läsa har alltid känts väldigt befriande och kravöst, även om det ibland leder till en krönika.
Bland filmer är det romantiska komedier som lockar mest.
- Bridget Jones dagbok har jag sett hur många gånger som helst. Jag tycker också att det är väldigt kul med dumkomedier som 40 Year Old Virgin. Men jag kan gå igång på helt andra genrer också. Det är det som är kul med att recensera, man blir skickad på allt möjligt.
Att nöjesjournalistik är viktigt och behövs är Lisa övertygad om, med en utgångspunkt i allt från att kunna erbjuda konsumentupplysning till att roa.
- Underhållningsindustrin är något som nästan alla människor tar del av, att inte bevaka det vore väldigt märkligt när det är en så stor del av folks vardag.
Nu är det för andra året i rad dags att som en förlängning av den lokala nöjesbevakningen utse de mest utstickande i musiklivet genom Local Heroes Galan den 29 januari. I år äger den rum på Gävle Konserthus och förutom att vinnare ska utses i nio kategorier ska även 14 akter stå på scen och bjuda på musikunderhållning under kvällen.
- Jag vill att det ska kännas som en seriös gala med vackra kläder och glittrigt och glammig, men ändå inte stelt. Det kändes som att vi hittade precis rätt nivå förra året, säger Lisa.
Galan är inte bara en stor prestige för de nominerade, det är även en bra chans för allmänheten att få en schysst bild av det rådande musiklivet. Som konferencier står återigen Rickard Olsson.
- Han är perfekt! Han har kopplingar till Arbetarbladet som krönikör och han har själv spelat musik i Gävle under sina tonår. Dessutom är han en van konferencier som har lett Kristallen och andra tv-galor och i år ska han leda Melodifestivalen, säger Lisa.
Förutom allt praktiskt fixande in i det sista så är valet av galaklänning den största stressen för Lisa just nu.
- Det är inte ofta man får chansen att ha en festblåsa på sig så jag tänker absolut ta tillfället i akt att se festlig ut, säger Lisa.
Förra året fick hon hjälp av Arbetarbladets tidigare moderedaktör Joanna Grubbström, kanske blir det hon som får stå till tjänst som stylist även detta år så att galan blir så glammig som möjligt även för Lisa.
- Jag räknar med att kunna njuta även om jag måste se till så att allt funkar som det ska. Men när galan är över blir det i alla fall party på efterfesten.
Trots att det var Lisa som kläckte idén till galan så vill hon poängtera att hela arrangemanget är långt ifrån ett enmansprojekt.
- Bilda och Studiefrämjandet har bidragit väldigt mycket till både utformningen och genomförandet av galan. Utan dem hade det inte gått, så enkelt är det! säger Lisa Pehrsdotter.
Marie Björk
Faktaruta
Namn: Lisa Pehrsdotter
Ålder: 38 år
Titel: nöjesredaktör
Familj: man och barn
Denna artikel är publicerad på Pressbladet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!