Entreprenören - Carl Bredin
1/11, 2019 kl. 22:06För några år sedan mötte jag Carl Bredin och hans föräldrar från Bovallstrand. De ville hyra en lokal där Carl skulle skruva sönder en bil och sälja delar. Han hade tidigare prövat på att sälja tidningar och frallor till seglare, som låg i naturhamnar. Redan då förstod jag att här var en ung entreprenör och jag kände släktskap därför att jag själv som liten hade skruvat sönder saker inte för att sälja utan för att lära och reparera. Det blev inte som han hade tänkt sig utan han skruvade ihop bilen och sålde den som skrot. Nu är han på gång igen - med sallad.
Under den allra mörkaste tiden på vintern så kan det vara svårt att föreställa sig att något grönt skulle kunna växa överhuvudtaget på västkusten. Kalla och hårda vindar med saltstänk från havet gör det till ett kargt och svårt ställe att gro växter på. Men i Nearbyfoods lokal så är det varmt och skönt med ett lila ljus som sveper in rummet på ett mystiskt sett.
Här odlas framtiden. Grödor som varken behöver någon jord eller sol. Växter som innehåller många gånger mer näring, vitaminer och mineraler än de färdigvuxna bladen. Grödor som kan odlas mycket närmare sina konsumenter pga av sin snabba omsättningstid och anpassningsbara odlingsmiljö.
Här möter vi Carl som valt att satsa på vertikal inomhusodling med främsta odlingsmetod som hydroponi. I februari 2019 startade han på riktigt med odlingen och har hittills sålt främst till lokala restauranger samt en deliaktessbutik. Det har hänt mycket under sommaren. Verksamheten har flyttat från den 7kvm stora friggeboden där allt startade till en ny större lokal med riktiga lagerhyllor som är 3,5 meter höga och med professionell växtbelysning från Philips. Nu håller han på att utveckla en metod där han enbart skall odla i vatten utan det medium som han idag använder sig av. Växterna, som kallas Mikrogrönt, odlas som en växt-matta på fiberdukar av växtstrån som dragits isär till fibrer och sedan vävts samman till dukar/mattor.Carl vill ändra på detta för att minska resursanvändningen och istället odla i återanvändbara media eller helt utan media alls! Carl berättar att detta är mycket svårt eftersom fuktigheten i fröet i groningprocessen behöver vara helt rätt. Annars kan fröet torka ut eller ännu värre mögla/övervattnas. Det behövs också syre och rätt pH-värde i miljön runt fröet för att det skall gro och inte få problem med svamp mm. Därför är det i princip inget företag som idag odlar mikrogrönt utan medium och även med fiber mattorna som medium är det ovanligt.
Mikrogrönt är växter som skördas i “skott-stadiet” precis innan de första typspecifika bladen kommer och är stadiet efter groddning. När man skördar växten i detta stadium så får man flera olika fördelar jämfört med konventionell odling där man låter växten bli fullväxt.
A. Högre koncentrerat näringsinehåll; Plantor som skördas i den första plantfasen, såkallade mikrogrönt, har generellt sett mycket högre koncentration av näringsämnen än de mogna plantorna. Detta beror på att plantan förbereder sig för en expansiv tillväxt och samlar därför “kraft” fullpackat med mineraler och näringsämnen i plantan för att den skall kunna få snabb tillväxt. Det kan i vissa fall vara upp till 40 ggr så mycket näringsinnehåll/kg i mikrogrödor som i dess fullväxta blad.
B. Mindre transportutsläpp och svinn; Fröer som används till att gro mikrogrönt kommer i bulk och fraktas torra i stora förpackningar, vilket är mycket effektivare än att köra kylda transporter med färska grönsaker över långa sträckor,som vi idag gör i stor utsträckning världen över.
C. Mikrogrönt är mycket smakrika och vackra. Det är den främsta anledningen till att restauranger älskar att använda mikrogrönt i sina kök.
Ha mikrogrönt på mackan, lägg i salladen eller mixa ned massor i din smoothie för att få i dig en extra kick av dessa nyttiga näringsämnen och vitaminer som finns i mikrogrönt. Vitamin K, B, A med många flera återfinns i flera mikrogrödor och dessutom i stora mängder vilket gör ett balanserat och komplett kostintag enklare, godare och helt klart mer estetiskt tilltalande för ögat.
Att odla inomhus har fler fördelar än att kunna odla året om. De viktigaste är oberoendet och säkerheten om att skörden alltid blir densamma, oavsett vädret utanför. Odlingen blir helt oberoende av bekämpningsmedel mot odjur och ogräs då dessa kan hållas utanför den kontrollerade klimatbeständiga odlingsytan. Detta gör att man får mindre kemikalier i maten, mindre svinn och högre kvalitet på de konventionellt odlade växterna. Inomhusodlingar kan placeras närmare konsumenterna vilket ger kortare transporter och färskare (mer näringsrika) grönsaker.
Världen över är klimatkrisen ett allt mer omtalad. Vi behöver ändra vårt sätt att konsumera och producera mat. Det finns en rad utmaningar vi står inför i världen när det kommer till livsmedelsförsörning och det är inte bara mängden mat vi kan producera utan även var maten kommer ifrån och vad den innehåller.
Vi följer utvecklingen av nya sätt att odla mat och hur vi kan lösa framtiden matförsörjning. Med ökade utsläpp och översvämningar kommer konventionell odling att få det svårare och att odla inomhus i en kontrollerad miljö kan vara ett sätt förbättra kvaliten och matsäkerheten framöver. Carl och andra entreprenörer spelar en viktig roll i utvecklingen av morgondagens mat och vi hoppas att du lärt dig lite mer om mikrogrönt och vad det är bra för.
Artikeln publicerad genom webbtidningen https://fjordarochfolk.se
Denna artikel är publicerad på Pressbladet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!