Erlandssons Handelsträdgård - en 90-årig grön historia
4/4, 2011 kl. 23:42Om man åker ca 4 mil söder om Gävle så hamnar man i Hedesunda, ett samhälle som inte bara bjuder på en vacker natur och småstadskänsla utan också en hel del verksamheter i både stora och små storlekar.
Erlandssons, belägen i Hedesunda, är en av dessa som med sina nära 5000 kvm bjuder besökaren på en upplevelse i vad en handelsträdgård har att erbjuda.
Idag driver de två bröderna Andreas och Johannes Erlandsson företaget med ett leende på läpparna och en stor passion för yrket. Pappa Anders som gav över företaget till sina söner redan 2004 befinner sig fortfarande i butiken med jämna mellanrum för att hjälpa till, ta en kopp kaffe och besöka sönerna på arbetsplatsen.
Verksamheten grundades 1921 utav en konstnär vid namn Wellander som startade handelsträdgården och anställde en trädgårdsmästare utan någon vidare tanke att arbeta i den själv utan att i stället bara få strosa omkring, njuta av miljön och måla tavlor.
Först 29 år senare, år 1950 kom en man vid namn Lennart Erlandsson och köpte verksamheten. Under den här perioden var det odlingar i små växthus, bänkgårdar och på friland.
Lennarts son Anders började som tonåring att arbeta i handelsträdgården för att sedan som 27-åring ta över efter sin far. Företaget rullade på med sin verksamhet men i slutet av 70-talet kom företaget till ett vägskäl. Det var dags att besluta sig för att antingen bygga ut eller att skära ner på personal. Beslutet föll på att expandera och det var precis det han gjorde också, med råge!
Från att ha några få växthus och mycket åkeryta så blev Erlandssons Handelsträdgård en växthusoas på nästan 5000 kvm.
Efter solsken så kommer också regn heter det väl. 1998 vek sig mer än 1000 kvm då den berömda snöstormen drev in över Gästrikland och förvandlade praktiskt taget hela länet till ett glittrande snötäcke. Skam den som ger sig, resonerade Erlandsson och idag står det en helt ny växthusbyggnad på platsen.
Sönerna Andreas och Johannes som idag har hand om verksamheten startade även de sina karriärer tidigt i handelsträdgården utan att ha en aning om att de några år senare skulle ta över företaget efter sin pappa.
Johannes var den som började arbeta där på heltid redan efter skolan, Andreas blev först bilmekaniker men utbildade sig sen till florist. Det var först ett par år senare som Andreas kom tillbaka familjeföretaget och 2004 fick de båda bröderna frågan av sin far om de ville ta över Handelsträdgården.
Killarna tackade så klart ja och nu driver de hela verksamheten plus några fler företag helt på egen hand. Utöver Handelsträdgården så har de också Blomsterkungen i Valbo Köpcentrum, en begravningsbyrå i Hedesunda och de äger även en fastighet där som just nu renoveras.
Man brukar ju säga att det är bakom kulisserna allting sker och den här branschen är definitivt inget undantag. På andra sidan de oändliga borden med väldoftande blomblad i 100-tals olika nyanser finns det inte bara personal som hanterar skott och omplanterar utan det finns även moderna maskiner som planterar sticklingar med robotarm. Där finns även en krukmaskin som fyller krukor med jord och det härliga är att den maskinen har varit i bruk sedan 70-talet men trots att den har några år på nacken så gör den sitt jobb genom att fylla upp till hela 1000 krukor med jord i timmen.
Produktionen, hanteringen och tekniken i odlingarna har förändrats genom åren och kapaciteten har ökat rejält. Till exempel odlades från början ca 5000 penséer och idag är man uppe i hela 250 000 per år!
Om du arbetar eller besökt Sandvik eller strosat runt i Furuviksparken så har du säkerligen haft Erlandssons blommor i synfältet då stora leveranser sker till bland annat dessa företag. Förutom alla besökare och direktkunder är butiker och grossister i mellansverige en betydande del av omsättningen.
Som besökare i handelsträdgården har du ett brett urval av det säsongen har att erbjuda att ta del av liksom även trädgårdstillbehör, gödsel, jord och inte minst rådgivning.
Här kan man fråga vad man vill och inga frågor är för dumma, intygar bröderna samstämt.
- Vi vill erbjuda våra kunder god service och flexibilitet. Vi gör vad vi kan för att tillgodose önskemål om till exempel växter som idag inte finns i vårt sortiment, berättar Johannes. Det ger oss en möjlighet att lära oss mer om nya växter och utveckla våra kunskaper samtidigt som kunden blir nöjd och glad.
– Det är det som gör att vi odlar med ”kvalitet och finess”, inflikar Andreas.
De är med rätta stolta över sin historia men bröderna ser positivt framåt och planerar att bygga om, förbättra och att jobba för en ännu mer trivsam miljö för besökarna som kommer både från näromådet men också en hel del långväga gäster samt turistbussar. Även för odlingen finns planer redan till nästa år.
– Vi planerar att utöka odlingsytan ytterligare och certifiera oss som en mer miljövänlig odling, berättar Andreas.
Andreas och Johannes planerar också att i framtiden få en ännu mer energiekonomisk verksamhet där de exempelvis får bort oljan helt ur uppvärmningssystemet. Merparten av energiförsörjningen klaras dock i dagsläget av med biobränsle.
Nu nalkas våren och sommaren och då stiger försäljningen av isglass liksom att blommorna har sin absoluta högsäsong. På lördagarna utökas då öppettiderna till klockan 14.00, eller till när sista gästerna gått hem, som bröderna uttrycker det.
Erlandssons Handelsträdgård är således en oas väl värd att besöka i det sydvästra hörnet av Gävle kommun. Strosa omkring i en snygg och vacker miljö, titta på alla vackra blommor och växter eller varför inte bara sätta sig mitt bland alltihop och ta en glass i solen? Kaffet, det bjuder även den tredje generationen Erlandssons på när man firar 90 år.
Text och foto: Alexandra Jonsson
Denna artikel är publicerad på Pressbladet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!