Kvinnliga elitlöpare äter för lite
11/11, 2012 kl. 08:09
Åtta av tio kvinnliga elitlöpare tillgodoser inte sitt energibehov och får negativa effekter i form av benskörhet och rubbad ämnesomsättning av att springa långt.
Idrottsforskning sker ofta på männens villkor och det saknas delvis forskning om kvinnlig elitidrott. Under året har forskare påvisat att många kvinnliga löpare inte tillgodoser sitt energibehov. Undersökningsgruppen bestod av kvinnliga elitlöpare i spannet 20-26 år som tränar löpning 10 timmar i veckan. Längd och vikt mättes till 170 cm och 60 kg i snitt. Hela 80 procent i löpargruppen visade ett för lågt energiintag i förhållande till arbetsinsatsen. Effekten av ett lågt energiintag kan vara orsaken till att nästan hälften av löparna har menstruella rubbningar eller ingen menstruation alls. Två av tio kvinnliga löpare uppvisar tecken på benskörhet och lika många har ett kolesterolvärde som är för högt tillföljd av förändrad ämnesomsättning. Här frågar man sej lätt om enbart löpning är en bra träningsform och om de negativa effekterna av 10 timmars löpning kan vägas upp av styrketräning för att bygga upp kroppen och skapa hormonell balans hos kvinnliga långdistanslöpare.
Anna K Melin, Lund och Copenhagen Universities
Sport Nutrition Conference Bosön 2012
Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2012
http://www.niclascarlson.se
Gilla på Facebook
http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/108880909154383
Denna artikel är publicerad på Pressbladet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Från Gävle, Gästrikland
Medlem sedan 2009-05-08
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer