Längs den franska atlantkusten växer en maritim tall – pinus pinaster. Den ser ut som de flesta andra tallar, men det som skiljer den här tallen från andra är barkens speciella och unika innehåll.

Strandtallens bark innehåller en unik kombination av viktiga hälsofrämjande ämnen som procyanidiner, bioflavonoider och fenolsyror. Den starka antioxidativa effekten stärker bland annat kollagenet. 

Barkextraket går under namnet Pycnogenol är kanske mest känt för sin goda effekt på allergi och astma. Men extraktet är ett mångsidigt ämne och forskare menar att barkextraktet har fem olika effekter i kroppen.

Det första är att den är en stark antioxidant som minskar oxidativ stress vilket gör att vävnader bevaras bättre och därmed fördröjer åldrandet.

Det andra är att extraktet har en kraftfull antiinflammatorisk effekt och sänker inflammatoriska ämnen i kroppen. Det gör bland annat att en allergisk reaktion uteblir.

Det tredje är att ämnena i barken skyddar bindväven (kollagenet) och därmed kan elasticiteten återskapas och läckande kapillärer tätas.

Den fjärde effekten är att kväveoxidproduktion ökar vilket medverkar till att blodtrycket sänks och blodproppar förebyggs.

Och det femte verkningsområdet är att barkextraktet hämmar alfa-glukosidas vilket betyder att de förbygger omvandling av stärkelse till lättabsorberad form. Då sänks blodsockret och blodsockersvängningar blir mindre.

ÖKAR PRODUKTIONEN AV HYALURONSYRA

Finländaren Jarmo Hörkkö har i över 30 år föreläst om den franska strandtallens effekt på hälsan. Jarmo berättar att när man pratar om tallbarksextraktet som skönhetspreparat så menar man att ämnet jobbar på flera plan. Det har förmågan att skydda bindväven. Det gör att kollagenet stärks och elasticiteten bättre. Extraktet bidrar till mer fukt vilket gör huden spänstigare.

–  Enkelt förklarat så ökar barkextraktet mikrocirkulationen i huden och det medför att kollagenproduktionen tilltar. Även kväveoxidproduktionen ökar, vilket gör att blodcirkulationen förbättras. Och när cirkulationen blir bättre så kan blodet transportera näring och syra mer effektivt, förklarar Jarmo Hörkkö och fortsätter:

– När kvinnor blir äldre och östrogenproduktion minskar brukar kvinnor få tunnare hår och det blir tydligt att huden förlorar lite av sin elasticitet. Men tack vare den starka antioxidativa effekten kan cirkulationen komma igång och i och med det blir hårkvaliteten bättre och huden spänstigare.

När vi tillför fukt till huden från insidan ökar också produktionen av hyaluronsyra, ett ämne som också avtar med ökad ålder.

MILJÖN PÅVERKAR HÅRETS KVALITET

Förutom att produktionen av kroppsegna ämnen minskar med åren så finns yttre påverkan på hud och hår. Använder man för mycket kemiska produkter i håret så tar det skada. Avgaser och utsläpp i städerna påverkar hud och hår negativt.

– Jag brukar säga att hårsäckarna blir lite lata när vi blir äldre. Kan man då få igång mikrocirkulationen i hårbotten med hjälp av barkextraktet, då märks skillnad efter ett några månader. Men man bör också känna till att om man äter osunt så påverkar det också hårsäckarna. Du behöver ta hand om dig på flera sätt för att bibehålla en bra hårkvalitet när du blir äldre.

Studier på pycnogenol har visat att extraktet ökar kollagenproduktionen med 40 procent efter tre månader.

EFFEKT PÅ PIGMENTFLÄCKAR

Hyaluronsyra, som finns naturligt i huden, kan binda vatten upp till tusen gånger av sin egen vikt. Trots namnet är faktiskt inte hyaluronsyra en syra, utan en slags fuktbindande sockermolekyl. På grund av att barkextraktet tillför fukt till huden kan hyaluronsyran binda vattnet och göra huden mer spänstig.

Det finns mer än 450 publicerade studier på barkextraktet som inkluderar alla fem verksamma områden. Dessa studier visar tydligt att extraktet sänker inflammatoriska markörer som COX-2 och CRP-värdet, vilket gör att elasticiteten återställs och att extraktet tätar läckande kapillärer.

– När kväveoxidproduktionen ökar hålls kärlen mer öppna. Då slappnar kärlen av och blodet flödar på ett bra sätt, en mekanik som blir svagare när vi blir äldre. Det är också då som det krävs mer av olika ämnen för att bibehålla en bra blodcirkulation. Att kärlen vidgas gör att blodproppar kan förebyggas samt att blodtrycket sänks, säger Jarmo Hörkkö.

Det finns också studier som visar att pigmentfläckar på huden minskar i synlighet när man tagit tillskottet.

–  I Italien används barkextrakt mest som skönhetsprodukt och där kombinerar man det orala tillskottet med hudkräm, säger Jarmo Hörkkö och berättar avslutningsvis att i Europa har extraktet länge använts med framgång vid venös insufficiens, som är en kärlsjukdom som yttrar sig i bland annat ödem i de nedre delarna av benen, vristerna och fötterna och som med tiden kan leda till bensår och åderbråck.

Här kan du läsa några studier:

Oral Pycnogenol® Intake Benefits the Skin in Urban Chinese Outdoor Workers: A Randomized, Placebo-Controlled, Double-Blind, and Crossover Intervention Study

Antioxidant activity and inhibition of matrix metalloproteinases by metabolites of maritime pine bark extract (pycnogenol)

Protection from inflammation, immunosuppression and carcinogenesis induced by UV radiation in mice by topical Pycnogenol

The anti-melanogenic effect of pycnogenol by its anti-oxidative actions

Texten är publicerad i samarbete med Mandarin Media för ett friskare Sverige