Kommunikatören på Arjeplogs kommun, Fredrik Westerlund, säger till Norrbottens Kuriren att de inte har sjukare barn än någon annan kommun. Istället tror han att statistiken ställer till det då Arjeplog är en liten kommun med relativt få småbarnsföräldrar. Tre av dessa har cancersjuka barn vars föräldrar vabbat hela förra året. Detta säger han ger ett missvisande resultat eftersom det räknas ut ett genomsnitt.

TT har jämfört antalet utbetalda nettodagar från Försäkringskassan 2011-2015 i förhållande till antal barn 1-11 år för varje kommun. Undersökningen visar att i Arjeplogs kommun i Norrbotten vabbar man mest, i snitt 9,5 dagar per barn under förra året och i Danderyds kommun minst med 2,4 dagar.

Tranemo kommun som ligger i Västra Götaland kommer på nionde plats på listan med 5,9 dagar. Maria Johansson är en småbarnsmamma som bor i kommunen. Hon säger att hon välkomnar en fördjupning av undersökningen, där det undersöks varför det är geografiska skillnader. Att barnen i Tranemo kommun skulle vara sjukare än många andra tror hon inte på.
— Det kanske inte är så att vi har sjukare barn utan istället föräldrar som tar sitt ansvar och stannar hemma både fler dagar och dagar när barnen bara är lite krassliga, säger hon.

Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på försäkringskassan säger till TT att en anledning till skillnaderna skulle kunna vara ekonomisk. De med hög inkomst förlorar mer på att vabba och de med väldigt låg inkomst till exempel beroende på arbetslöshet får inte använda vab. Det skulle kunna tyda på att kommuner med många invånare som stämmer in på något av ovan skulle ha mindre vabdagar enligt Niklas Löfgren. Försäkringskassan har inte gjort någon undersökning om vad skillnaderna kommuner emellan beror på.