Mia Hollsten - Trafikskoleläraren som spåddes framgång
15/12, 2016 kl. 10:32AnSan´s trafikskola startades 1993 och är Gävles näst äldsta trafikskola där Mia Hollsten haft chefs- och äganderollen sedan 2010. Att Mia skulle bli trafikskolelärare har dock inte alltid funnits på kartan för henne.
I yrkesväg har Mia som 18 åring jobbat på Ericsson och efter ett halvår där startade hon upp eget där hon sålde mackor och bullar och gick under smeknamnet "Mack-Mia". Strax därefter tog hon över ett solarium på stan och hon har även under mitten av 90-talet jobbat som taxichaufför, innan hon fick jobb på Habia Cabel i Söderfors. Så småningom utbildade hon sig till trafikskolelärare på Tullängsskolan i Örebro som erbjöd trafiklärarutbildning inne i Gävle.
Hur kom det sig att du blev trafikskolelärare?
– Det är en ganska intressant historia. Jag jobbade tidigare i Söderfors på Habia Cabel i olika skift. Det var när det blev prat om att det skulle bli nedskärningar av personalen där som jag och några kollegor åkte till en spådam och frågade hur vår framtid skulle bli. De andra tjejerna skulle jobba kvar och ingen av oss skulle egentligen bli av med jobbet, men jag skulle börja plugga sa hon. När jag frågade henne vad jag skulle utbilda mig till sa hon att jag skulle jobba med barn, vilket jag kände mig tveksam till. Det var inte min grej. Då svarade spådamen att jag kanske skulle jobba med lite äldre barn. Unga vuxna. Jag hade väldigt svårt att tro det då det inte alls var min grej, så spådamen fortsatte spåna och föreslog jobb som socionom. Hon sa vidare att jag skulle bli omtyckt i mitt arbete och gå långt inom det. Då tänkte jag att "okej, det kanske är socionom jag ska bli", så jag började läsa in samhällskunskap som jag saknade för att kunna plugga vidare. Någonstans där under den tiden var det en kompis till min man som berättade att det skulle komma en trafiklärarutbildning till Gävle. Jag tyckte att det verkade roligt, så jag sökte och kom in på den utbildningen. Sedan ett halvår efter det att min utbildning var avslutad och jag börjat arbeta som trafiklärare, kom jag ihåg vad spådamen sa om att jag skulle jobba som lärare med unga vuxna. Så hon hade faktiskt rätt där då!
Vad fick dig att ta över chefs- och äganderollen efter 7 år på AnSan´s?
– Förra chefen och ägaren, Anneli Luomala, kände att hon hade gjort sitt. Jag bollade lite med min man fram och tillbaka och tänkte att "varför inte?". Jag har haft företag när jag varit yngre så kände mig trygg i det. Min man tyckte det var en självklarhet att jag skulle ta över, medan jag funderade över det stora ansvaret man tar på sig som chef. Då handlar det inte bara om en själv längre. Samtidigt kom tankarna på om jag inte skulle ta över, då kanske det skulle komma någon helt annan och då vet man ju inte hur det funkar med den nya människan. Sedan var det en trygghet att skolan gick bra, så det gjorde att jag vågade att chansa.
Vad händer just nu på AnSan´s?
– Vi har nyligen haft ett litet julfirande med personalen då vi var i Sundsvall på Södra Berget. Det är ett hotell som ligger på ett jättehögt berg. Där delade vi upp oss i tre lag och hade trekamp och så körde vi Laserhall och Prison Island, något som påminner om “Fångarna på fortet”. På kvällen sedan var det julbord och show, så det var väldigt lyckat. Det ska bli skönt med god mat och ledighet nu till jul, då kan vi ladda batterierna inför det nya året. Redan nu i Januari startar mopedkurserna för säsongen.
Vad ingår i ditt jobb?
– Som chef har jag ju övergripande ansvar över verksamheten. Mina lärare är jätteduktiga och självgående så de vet ju vad som ska göras, så jag har väldigt tur med det. Annars sitter jag oftast i bilen på förmiddagarna med elever, sedan på eftermiddagarna och kvällarna har jag oftast olika kurser. Handledarkurser, riskettan och teorikurser. De andra lärarna har inga kurser utan det är bara jag som håller i dem då de flesta lärarna har barn och familj, och jag tycker det är så roligt att det inte gör mig något att det är på kvällstid. Utöver det jobbar jag med marknadsföring och bokföring.
Vad har du själv för körkort?
– Jag har B-körkort för bil, A-körkort för motorcykel, BE-körkort för tungt släp och C-körkort för lastbil. Dessutom har jag taxibehörighet från mina dagar som taxichaufför under mitten av 90-talet. Att jag tog körkorten är för att jag alltid tyckt det varit rolig att köra bil och andra fordon. När det kommer till taxibehörigheten så har min pappa kört taxi i många år vilket han trivdes med, så då tänkte jag att det kanske kunde vara något för mig med då.
Vad anser du att ni jobbar för på AnSan´s?
– Ja, vi har ju som målsättning att bibehålla vårt goda rykte genom att peppa våra lärare så de månar om våra elever, vilket de gör idag. Vår slogan är "Vi förverkligar din dröm" och det vill vi jobba för att hjälpa våra elever med, efter deras egna behov och önskemål - oavsett hur mycket eller lite hjälp de vill ha med sitt körkort. Det viktigaste för oss är inte mängden körprov, utan att vi finns där med den hjälp som behövs, för att eleverna ska bli säkra samt miljö- och riskmedvetna förare när de kommer ut i trafiken.
Vad är du mest stolt över?
– Ja, det är ju mina söner såklart. Men i arbetslivet så är det nog att jag vågade ta steget och ta över skolan. Hade jag öppnat en trafikskola och varit ensam hade jag bara haft ansvar för mig, men nu handlar det ju om ansvar för min personal och att det ska funka med deras tider, löner och annat så att allt går ihop och de mår bra. Så jag är väldigt stolt över att jag vågade ta steget.
Finns det någon särskild som hjälp dig nå dit du är idag?
– Min man Micke så klart. Han är delägare i trafikskolan men jobbar som servicechef i ett annat företag. Vi bollar alltid saker med varandra och han har också ansvaret över lönebiten. Ska jag däremot lyfta någon utanför familjehemmet så är det min svärfar, Ove Hollsten som arbetat med ekonomi i hela sitt liv. Han var ekonom för ett internationellt företag i Island som hette Össur och hans kunskaper och hjälp har varit ovärderliga i samband med övertagandet av företaget. Vi får fortfarande hjälp vid skattetekniska frågor och bokslut av honom.
Har du några framtidsplaner?
– Ja, det är att fortsätta jobba för att skolan ska bibehålla sitt goda rykte. Det går inte att sätta sig ner och rulla tummarna bara för att allt går bra just nu, utan man måste alltid arbeta aktivt och vara på tå för att ge kunderna ett professionellt bemötande, vare sig det är i teorisalen, bilen eller i receptionen.
Har du några tips och trix till de som ska ta körkort eller redan är ute i trafiken?
– Till de som ska ta körkort så skulle vilja säga att det inte finns några genvägar, man måste träna och man måste nöta. Sedan om man gör det på en trafikskola eller hemma det spelar ingen roll, så länge man nöter och förstår att körkort är något som tar tid. Vill man bli bra på någon så måste man träna och låta det få ta den tid det tar, utan att hetsa fram något. Till de som redan är ute i trafiken så skulle jag vilja säga: "håll avstånd och håll hastighet". Det kan låta klyschigt, men det är oerhört viktigt och det finns en anledning till att man säger så hela tiden. Sedan vill jag även tillägga till de som är ute i trafiken att använda blinkers.
Vad vet vi då inte om Mia?
– Jag är ganska duktig på musik och har bra koll på låtar och artister. Jag tycker om att läsa deckare och att träna. Sedan finns det något som jag inte ens tror någon på skolan vet om. Jag är nämligen väldigt duktig på att virka!
Namn: Mia Hollsten
Titel: Trafikskolechef
Ålder: 48 år
Familj: Maken Micke och två söner, Joakim 26 år och Tobias 19 år. Borderterriern Cita, 13 år.
Denna artikel är publicerad på Pressbladet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!