Pelle Olsson - trygg tränare vid rodret
20/3, 2011 kl. 23:59Det är söndag i början av mars. Termometern visar 4 grader plus och platsen är Strömvallen i Gävle. Det är cup i fotboll för pojkar i fjortonårsåldern. Ett tjugotal åskådare söker värmen i solskenet på ståplatssidan men i skuggsidan under den gamla träläktaren från början av föra seklet sitter en ensam man och analyserar spelet på planen. Det är Pelle Olsson, Gefle IF´s tränare sedan 2005 och numera även sportchef.
- Ja, visst är jag sportintresserad, berättar Pelle som är uppvuxen i Skutskär. Redan som liten formades man väl av att växa upp i en sådan lagidrotts-region som vi har. Jag följde tidigt SAIK och hade seriebiljett till Brynäs sju år i rad under ungdomsåren. Tommy Sandlin är nog en av mina stora förebilder som tränare och inte minst vad det gäller att skapa lagkänsla. En annan person som betytt mycket för mig och som jag samarbetat med mycket med genom åren är Stefan Lundin. Stefan spelade för Gefle IF i början av 80-talet men blev sedan den yngste tränaren i Allsvenskan genom tiderna 1983 (Gefle IF) och arbetar idag som utvecklade av intresseorganisationen Svensk Elitfotboll.
Pelle var under den tiden Gefle IF´s vassaste anfallare och hans karriär sträckte sig vidare till att spela i både Malmö FF och Halmstads BK.
På frågan vad det är som som varit roligast i karriären rådet det dock inte den minsta tvekan.
- Det är åren som tränare med Gefle IF som står i en klass för sig. Det har varit en fantastisk resa att vi med våra små medel kunnat hävda oss så bra. Sedan vi kom tillbaka till Allsvenskan 2005 är det bara sju klubbar till som varit med i högsta serien hela tiden. Våra intäkter under dessa fem säsonger är hela 100 miljoner mindre än det lag som har näst lägst omsättning. Jämför det med Malmö som under samma tidsperiod omsatt 500 miljoner mer än oss.
Visst kan man lugnt hålla med om att förutsättningarna har varit och är milt sagt olika.
- Det är ju självklart ingen strävan att röra sig med lite pengar, resonerar Pelle på sitt lugna och sakliga sätt. Vi har hela tiden kunnat hävdat oss i enstaka matcher. All idrott, inte bara lagidrott bygger ju på kontinuitet, så långsiktigt behövs det naturligtvis större resurser. Ett faktum är ju således att vi har mindre intäkter, vilket i sig inte är något att glädja oss åt, men utifrån detta så har vi naturligtvis gjort det bra.
- Vi är också mycket glada att trots att vi är hårt pressande ekonomiskt, så har vi ett eget kapital. Alla vet hur svårt det är att få ihop det så visst är det många i fotbollssverige som imponeras av det.
Hur är känslan av att åter vara ensam i rollen som huvudtränare?
- Jag är ju van att vara ensam ansvarig. Det är normalt och inget problem. Säsongerna där jag delade tränarsysslan med Urban Hammar var definitivt intressanta och roliga på ett lite annorlunda sätt. Vi är trots allt fortfarande ett team runt laget idag som består av sex ledare varav fyra är tränare. Förutom mig är det en assisterande tränaren Thomas Andersson, målvaktstränaren Urban Oscarsson, fystränaren Johan Holmström, ungdomsansvarige Dan Andersson och materialförvaltaren Ronnie Pyykkö förstås.
På frågan om hur framtidsplanerna ser ut blir svaret mera en jämförelse;
- När vi gick upp i Allsvenskan 2005 så var vi så otroligt nederlagstippade. Då fick man ta en vecka i taget, jag såg det oerhört kortsiktigt.
Nu för tiden tar man i alla fall en säsong i taget. Mitt tränarkontrakt med Gefle IF går ut 2012. Sportchefsjobbet är ju en annan typ av anställning men visst är det ju som tränare jag helst vill verka i framtiden också. Det känns ovisst att spekulera då det ju är många saker som spelar in när det gäller idrott.
- Inför den här säsongen är vi åter väldigt nederlagstippade, då nykomlingarna satsar en hel del. Då blir det så att de som kom sist i tabellen året innan ofta åter placeras där i förhandstipsen. Genom åren har vi väl för det mesta varit tippade i bottenstriden men jag är i grunden mycket mer optimistisk nu, då vi nu har en mycket större tilltro till oss själva och ett större självförtroende.
Detta föranleder naturligtvis en gissning om den kommande säsongens placering.
- Visst är vi lågt tippade, säger Pelle och förklarar på sitt eget sätt att det är svårt att gissa. Vi har inte gjort målsättningsarbetet än. Det skall vi göra nu på träningslägret på Cypern. Egentligen skulle vi ha gjort det lite tidigare men på grund av en del skador och att flera spelare befinner sig i olika faser har vi valt att vänta in en mer normal träningssituation vilket vi står inför nu. Då gäller det att lyssna in alla spelare. Vi vet att det kommer att bli tufft men vi har många starka sidor och god insikt i att konkurrensen blir stenhård. En viktig faktor är att noggrant förbereda detaljer runt matcherna.
- Vår absoluta styrka är att trots att truppen bytt ut många spelare, nästan 20 stycken de senaste tre åren, är det mycket glädjande i att vi har en väldigt god och stark GIF-anda. Det känns som den fina anda som den gamla truppen hade är vi gick upp i Allsvenskan 2005. Det är hårt jobbande spelare, goda idrottstyper med väldigt bra karaktär i den här grupperingen.
Jag är övertygad om att det stärkt hela laget i framgången på slutet av förra säsongen när vi hamnade i ett sådant utsatt läge som vi gjorde. Vi fick kvala - men klarade av det. Det är en mycket viktig faktor som vi har haft med oss in i träningen. Det har skapat starka band mellan dem som var med om det och det bär vi alla med oss nu.
När det gäller Gävle kommun och hanteringen av arenafrågan funderar Pelle ett ögonblick längre än tidigare under samtalet.
- Förslaget som ligger nu, kan bli bra - till slut. Det är bara att konstatera, fortsätter han, att avseende den svenska marknaden och vad det gäller antal åskådare så är det viktigt att ett arenabygge har kommersiella ben att vila på. Ta vilket exempel som helst av de arenor som byggts de senaste åren, oavsett om det gäller fotboll eller hockey, så är det viktigt att ha goda kommersiella lösningar runt om. Det är ju naturligtvis väldigt svårt att finansera de 90 miljoner som den här första delen kostar med bara 15 fotbollsmatcher med Gefle IF.
- Jag anser därför att vårt ursprungliga förslag var genomtänkt men att den här lösningen kommer att kunna bli bra på sikt. Vi har bra förståelse för de problem kommunen står inför och har inget att kritisera. Alla som läser tidningarna förstår ju att i alla svenska städer, oavsett storlek så finns det ju problem. Därför är det viktigt att förstå helheten. Det är några tuffa beslut som måste tas i kommunhuset och självklart kan man inte få med sig absolut alla. Det kan man ju inte räkna med i någon fråga. Jag är dock optimistisk när man nu kan sätta igång processen vilket är bra.
Pelle lyser i kapp med vårsolskenet och pekar över planen bortför ståplatsläktaren.
- Idag är ståplatsläktaren och bygget runt omkring egentligen rena "plockepinn". Med en välbyggd arena kommer man att kunna öppna upp den här fantastiska miljön för alla. Man kommer att kunna se och vandra genom den fantastiska miljön, ner till ån, mot stadsparken och stan, där det idag inte finns någon tillgänglighet överhuvudtaget då det är helt igenväxt.
Ett samtal med Pelle handlar naturligtvis i huvudsak om fotboll men det framkommer att idrott generellt är ett stort intresse.
- Jag är en allätare som tjusas av spänningen inom idrotten, men en annan passion är att resa. Favoritresemålen är Puerto Mogan på Gran Canaria, av en särskild anledning men även Barcelona och London då jag gillar storstadspulsen, avslöjar Pelle.
När vårt samtal börjar lida sig mot sitt slut hojtar någon glatt att lagets naprapat Fredrik Wallström avverkat Vasaloppet på drygt sex timmar.
- Vi spelade match i Mariehamn och kom hem i går kväll men han drar iväg och åker Vasaloppet idag när vi skall åka vidare till Cypern i kväll, säger Pelle och låter både stolt och ganska så imponerad av insatsen.
Om alla killar i både laget och runt dem har en sådan inställning och kämpaglöd borgar det för att vi har en spännande och intressant säsong att se fram emot. Vad det gäller femmilen på skidor så vann förstås en norrman men på fotbollsplanen vann Olsson den yngre över Tierps P14 lag med 5-2. Det bådar gott för Gästrikland som fotbollsregion samt att långt ifrån det sista fotbollskapitlet är skrivet om Per Olsson och hans fotbollsfamilj.
Denna artikel är publicerad på Pressbladet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!