Robotgräsklipparen – Hur prototypen blev en storsäljare
8/5, 2014 kl. 23:59Från affärsresan i Japan till Chalmers Teknikpark och vidare från Husqvarna ut i världen!
1980 besökte en svensk affärsdelegation kompletterad med forskare och tekniker Mechanical Engineering Laboratory i Tsukuba Science City utanför Tokyo i Japan.
En av minnesbilderna från besöket var en liten tingest som körde fram och tillbaka över golvet och orienterade sig med hjälp av en slags liten snurrande radar överst. Utefter väggarna, och framför utplacerade hinder, fanns stavar med svarta och vita fält.
Utvecklingen av en första robotgräsklippare startade 1993 och den första maskinen lanserades 1995. Sedan dess har den utvecklats och förbättrats under snart 20 års tid, och det har satsats i stort sett oändlig tid av ingenjörer och marknadsförare.
- Viktigast är kanske tekniken att den klipper planlöst och lite, lite hela tiden, som gör att hela gräsmattan hålls snygg och samtidigt gödslas av sitt eget klipp. Sen har den en unik pulsfunktion i slingan, som begränsar robotens aktionsradie. Här kan du få extra lång slinga vid behov, förklarar Fredrik Holmgren på nya Bernö Butiken i Gävle.
- Exemplet robotgräsklipparen visar, att en idé blir en succé under förutsättning att kunderna är beredda, att tekniken är framme, att rejäla resurser sätts in och att det finns en ordentlig långsiktighet och stort tålamod – Ofta tar det lååång tid – Här över 20 år!
På Mechanical Engineering Laboratory i Tsukuba fanns också andra mycket avancerade projekt, som det näppeligen fanns resurser för i Sverige på den tiden.
Delegationen befann sig ju i en del av det stora japanska National Institute of Advanced Industrial Science and Technology , AIST, som åtnjutit nära hälften av Japans statliga forsknings- och utvecklingspengar under senare decennier!
Teknikutvecklingen gjorde framsteg inom lokal navigering, och så småningom kom också användbara GPS system in i bilden. Ett stort steg, framåt var tydliga praktiska idéer för tillämpning från Husqvarna för autormatisk styrning av gräsklippning utomhus och dammsugning inomhus, och nu hade både mekanik och elektronik blivit både mindre och smidigare.
Några av resultaten från insatserna, som kommit kunderna till del är:
Att den inte lämnar några hjulspår efter sig eftersom den söker sig fram i oregelbundna mönster.
Att den är inkapslad så att den klarar såväl regn som damm och gräsrester.
Att den har så låg ljudnivå, storleksordningen 60 decibel – att den stör varken dig eller dina grannar.
Att den kan klippa när som helst. Arbetar precis när du vill, till och med när du är bortrest. Din gräsmatta är alltid välklippt och välkomnande. En pålitlig automat!
Att robotgräsklipparen fungerar lika bra i mörker.
Klipper jämnt och fint också i branta slänter. Roboten kompenserar för sluttning, och då får du ett perfekt klippresultat också i din slänt.
Att den har en avancerad navigering som klarar trånga passager och komplicerade trädgårdar.
Nu står idrottsanläggningar, fotbollsplaner och stora parker på tur för introduktion av de större modellerna av robotgräsklipparna.
Både livslängden och ekonomin kan göra brukaren salig!
En robotgräsklippare för en normalstor villatomt kostar storleksordningen 100-lappen per vecka, och då har man räknat på 22 veckor under maj – september, inräknat avskrivningar, 2 batteribyten, 5% ränta och servicekostnad under en 10-års period.
Om man skulle betala sig själv eller anlita hjälp, så skulle det kosta kanske tre gånger så mycket! Och då har man dessutom maskinkostnaderna och kostnader för miljöbensin till en standardgräsklippare!
Servicekostnaden är inte dyrare än för en standardgräsklippare runt 1 000:- per år.
Elförbrukningen ligger på någon krona per dag.
Livslängden på de äldre batterierna var upp till tre år och på de nya är den upp till fem år. Men det beror sig på användning dygnet runt, året runt. Och som sagt, helt beroende på hur man sköter den.
Inte konstigt att försäljningen går som på räls!
-När du köper din robot, är det viktigast att din robot håller hög kvalitet och är pålitlig och säker.
Välj t ex någon av Husqvarnas Automowers, avslutar Fredrik Holmgren.
Tips, råd och mer information hos:
Bernö, Sandviken och Gävle
026-18 12 10 eller 026- 25 70 80
http://www.berno.nu
Denna artikel är publicerad på Pressbladet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!