Satsningen Vässa skolan formar framtidens skola i Hudiksvall
14/2, 2018 kl. 09:48Under början av 2018 installerades sensorer på Östra skolan i Hudiksvalls kommun för att mäta ljusförhållanden, ljudnivå, temperatur och luftkvalitet i två klassrum. Installationen är en första leverans i utvecklingsprojektet Vässa skolan som ska bidra till en förbättrad skolmiljö och ge de bästa förutsättningarna för ett kreativt lärande.
Problem relaterade till inomhusklimatet som exempelvis allergier, huvudvärk, trötthet och besvär i ögon, näsa och hals förväntas hittas med hjälp av dessa sensorer.
- Inomhusklimatet är en viktig del av lärmiljön, eleverna ska ha studiero och trivsel. Möjligheterna är många med att placera sensorer i den dagliga verksamheten. Sensorerna kan ge information om vilka rum som är tillgängliga, hur många elever det finns i rummet, ljudnivå, temperatur, ljusförhållanden och vilken pedagogisk aktivitet som sker för att bara nämna några exempel, säger Christoffer Andresen, forskningsarkitekt RISE Acreo Netlab.
Frågor och funderingar kontakta
Anna Gustavsson, Senior projektledare Fiber Optic Valley/RISE, anna.gustavsson@fiberopticvalley.com, 073-094 92 99
Christoffer Andresen, forskningsarkitekt RISE Acreo Netlab, christoffer.andresen@ri.se, 070 -895 77 56
Om Vässa skolan – utforska, utveckla, utmana
Utvecklingsprojektet Vässa skolan utforskar, utvecklar och utmanar framtidens skolmiljö. I projekt försöker man ta sig an utmaningarna inom skolan så som exempelvis lärarbrist, krav på digitalisering, individuella elevbehov och resursutnyttjande. Visionen är att skapa en skola i världsklass där den fysiska, sociala och pedagogiska miljön ger de bästa förutsättningarna för ett kreativt lärande.
Projektet är ett samarbete mellan Hudiksvalls kommun, RISE Acreo, Fiber Optic Valley och Högskolan i Gävle samt företag inom olika branscher. Projektet pågår mellan 2017 – 2019 och finansieras av innovationsmyndigheten Vinnova.
Om Fiber Optic Valley
Fiber Optic Valley initierar och inspirerar till nya samarbeten för en digital samhällsutveckling. Vi är länken mellan, forskningen, marknaden och olika finansiärer. Vi sammanför människor med varandra, behov med lösningar, idéer med problem och pengar med innovationer. Verksamheten drivs med utgångspunkt i Hudiksvall/Gävle/Sundsvall. Från och med 1 jan 2017 är vi en del av forskningsinstitutet RISE Acreo. Till våra finansiärer räknas Hudiksvalls kommun, Region Gävleborg, Vinnova och Tillväxtverket. http://www.fiberopticvalley.com
Om RISE Acreo Netlab
RISE Acreo Netlab är forskargruppen som arbetar med digitalisering i praktiken. Vårt fokus är verksamhetsutveckling för att möta dagens samhällsutmaningar. Vi arbetar med allt från idé- och konceptutveckling till test av prototyper i flera digitaliseringsprojekt tillsammans med både offentlig sektor och näringslivet. RISE Acreo Netlab drivs med utgångspunkt från Hudiksvall samt är en del av Sveriges oberoende och statliga forskningsinstitut RISE - Research Institutes of Sweden. http://www.ri.se
Denna artikel är publicerad på Pressbladet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!