Tjejerna från golvet som vågar satsa!
19/3, 2012 kl. 22:16Efter 35 års arbetslivserfarenhet blev frustationen startskottet för Stiftelsen Hospice Själaro. Veronika Öström och Lucy Braga är två helt vanliga tjejer med siktet inställt på att förbättra den palliativa vården i Gävleborg.
– Det är frusterande att veta att med små medel hade jag som omvårdnadspersonal kunnat göra ett bättre jobb, säger Veronika Öström.
Bara i Gävle och i Sandviken skulle det finnas utrymme för 14 platser räknat utifrån kommunens invånarantal, i dagsläget finns det fyra rena palliativa platser på Rosengården i Sandviken, inga i Gävle. Insamlingsstiftelse Hospice Själaro är en nyregistrerad stiftelse vars avsikt är att samla ekonomiska medel för att främja planering, startande och driften av hospice samt stödja hospicevård, palliativ vård, personal utbildning och vårdhundsutbildning.
Flertalet i stiftelsens styrelse är verksamma inom vården, från undersköterskenivå till överläkarnivå. Samtliga har genom egen erfarenhet sett hur människor har somnat in på olika avdelningar, i hemmet och särskilt boende där förutsättningarna inte har varit optimala för individen eller dess anhöriga.
– Vi anser att det är viktigt med kompetens i styrelsen, både inom vården men också från fler roller, säger Lucy Braga om styrelsens sammansättning.
Idén föddes för många år sedan hos både Veronika och Lucy men våren 2011 började de göra verklighet av sina planer! Möten med politiker, landstings- och kommuntjänstemän har hållits under året. Stiftelsen har registrerats och revisor har utsetts. Nödvändiga bankkontakter har genomförts under hösten för anskaffande av bl.a. ett bankgirokonto.
Tjejernas drömmål är att starta ett Hospice som drivs genom stiftelsen. Stiftelsen Hospice Själaro ska driva ett välfungerande hospice med tolv vårdplatser där patienten (gästen) och dess anhöriga får den tiden, omvårdnaden och medicinska hjälpen som behövs för att möjliggöra ett avslut under trygghet och säkerhet in i det sista. Hos oss kommer gästen och dess anhöriga att alltid stå i centrum!
Detta kommer Stiftelsen Hospice Själaro att uppnå genom hög personalbemanning, läkarkontinuitet, tillgång till arbetsterapeut, sjukgymnast, kurator, präst och vårdhund. Hospicet kommer även att ha egen kock som lagar kosten efter önskningar och behov från gästen. Avsikten är att använda närodlade och ekologiska råvaror från trakten så långt som det möjligt.
– Tanken är att det ska kännas som hemma fast med trygghet och stöttning, anhöriga ska bara behöva vara anhöriga till gästen, säger Lucy Braga.
Bästa lösningen är att landstinget, kommunerna och stiftelsen ingår i ett projektavtal. På så vis får landstinget och kommunen insyn i vår tilltänkta verksamhet, annars kommer det att drivas helt privat. Det finns en arbetsgrupp inom landsting och ett flertal kommuner som undersöker den palliativa vården i länet och dess behov. Vem vet, det kanske blir en upphandling innan det är klart.
Oavsett vilket alternativ det blir så kommer stiftelsen att arbeta för den palliativa vården, gärna i Hospiceform, främjas. Det är en av grundtankarna med registreringen av stiftelsen.
Att kunna bidrag till att göra en människas sista stund så värdig, etisk och bra som möjligt känns viktigt. Helt enkelt göra skillnad!
Du finner mer information om Stiftelsen Hospice Själaro på http://www.sjalaro.se eller via mail info@sjalaro.se.
Denna artikel är publicerad på Pressbladet via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!