Tomas Larsson, Kundcenterchef på Ramirent
13/11, 2013 kl. 13:52Intervju med Tomas Larsson, kundcenterchef på Ramirent om företaget och hur de hjälper till för att motarbeta arbetslösheten i Gävle.
– Ramirent är ett börsbolag som verkar i 13 länder. Ursprungligen är vi ett finländskt företag. Vi har korta beslutsvägar, alltså en stark lokal närvaro. Vi vill inte bli sedda som någon stor, otymplig apparat. Vi ska helt enkelt ligga nära kunden. Detta är en styrka för oss, eftersom det gör att vi inte har många och långa beslutssteg.
Hur gör ni på Ramirent för att marknadsföra er?
– Vi har mest utesäljare. Förut byggde vi upp relationen till kunderna via receptionen och via telefonsamtal, men idag snurrar vår värld så fort att vi måste vara ute på plats och möta kunden samt bevaka våra intressen. I det nuvarande, hårdare ekonomiska klimatet är det också svårare att vårda en relation mellan oss och kunden än vad den var tidigare. Därför vill vi vara på plats varje gång.
Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?
– Den startar 07:00 och är oftast planerad vid frukostbordet hemma. Denna planering spricker dock nästan varje dag. Jag blir ofta inkastad i olika typer av problemlösning på kundcentret som man snabbt behöver lösa. Oftast får jag jobba väldigt mycket med personalen och då gällande vad som händer för dagen eller för veckan. Efter problemlösandet blir det mest administrativa sysslor som affärsplaner, budgetar och leveransfakturor. Det är väldigt mycket administrativa uppgifter jag håller på med. Jag skulle vilja ha lite mer kundtid, men administrationen tar ibland upp för mycket av min tid.
Hur ser framtiden ut för Ramirent?
– Vår framtid ser väldigt ljus ut. Vi jobbar hela tiden med kostnadseffektiviseringar på ett vettigt sätt. Nu har vi haft en inplementeringstid sedan vi kom från Tidermans och har inte riktigt förstått tankegångarna mellan det privata och börsägandet än. Det handlar väldigt mycket om att mäta upp saker och tid rent ekonomiskt. T.ex hur mycket pengar varje uthyrd maskin drar in, hur man kan effektivisera uthyrandet och maximera intäkterna.
Du har tagit emot två praktikanter från Rapatac och har på så sätt hjälpt till att motarbeta arbetslösheten i Gävleborg. Varför är det viktigt för dig att ställa upp?
– Jag ser i förlängningen att det finns för få jobb överlag i Sverige. En dag vill jag gå i pension och då kommer vi få problem om det inte finns någon med någorlunda mycket erfarenhet som kan ta över. Om inte ungdomar kommer in i arbetslivet och får arbetslivserfarenhet genom praktik eller arbete, kommer det slå hårt mot oss företagare och till slut hela Sverige. Vi tar emot praktikanter för att kunna säkerställa kompetens den dag någon går i pension hos oss eller när vi på något annat sätt måste rekrytera ny personal. Vi har även tagit emot killar som haft det jobbigt i skolan. Detta har utmynnat i en tjänst och en anställning hos oss här på Ramirent i Gävle.
Som företagare måste vi vara beredda på att offra lite för att kunna få tillbaka. Vi måste hjälpas åt för att kunna bidra till en lösning av det stora problem som ungdomsarbetslösheten faktiskt är.
Vad har du för tips till oss unga vuxna arbetssökande här i Gävle?
– Känslan att inte ge upp. Om man associerar lite till idrotten; du vet att du kanske möter en bättre motståndare men du får försöka lura denna så att ni blir jämbördiga. Jag menar inte att vi ska lura varandra, men alltså att försöka förmedla och känna att man verkligen kan det man håller på med. Att aldrig ge upp oavsett hur lång tid det tar att uppnå. Försök att sälja in dig själv och utbilda dig. Utan utbildning är det väldigt jobbigt för många att hitta arbete.
Tyvärr är det mycket som blivit en klassfråga i Sverige idag. Ta t.ex körkortet. Det borde ingå i alla gymnasieutbildningar för att alla ska ha samma chans till arbete. Alla har tyvärr inte den ekonomiska möjligheten att hjälpa sina barn med körkortet. Ge aldrig upp och försök behålla lugnet i den stressade värld vi lever i idag. Sätt dig ner och fundera på vad du verkligen vill göra med ditt liv. Det är viktigt att man tar det ansvaret för sin egen skull. På min tid kunde man kanske glida igenom skolan för att sedan få jobb ändå. Idag går inte det utan man måste verkligen lägga sin fokus på skolan och det omkring.
Denna artikel är publicerad på Pressbladet via SvenskPress.se.
Se villkor här »